Stadsparksvallen

Jönköping


Invigd 1902, en riktig skönhet som också är med på Riksidrottsförbundets lista över Sveriges idrottshistoriska idrottsplatser. Löparbanorna togs bort 1981 vilket gör den till en ännu bättre idrottsplats för fotboll. Området runt omkring med stadsparken och dess utsiktsplatser över staden gör inte det sämre, även om det var en pers att dra en barnvagn upp för den långa backen som leder till Stadsparksvallen ifrån centrum. Stadsparksvallen då. Räcker gott och väl för Superettan men skulle något av lagen någon gång gå upp i Allsvenskan behövs nog utbyggnader men plats finns bakom de båda målen. Huvudläktaren i trä består av 1413 sittplatser och täcker i stort settt hela långsidan. Långsidan mittemot består av en planlång ståplatsläktare i trä med 15 rader. Några år efter mitt besök så fick denna läktare tak. Kortsidan till vänster om huvudläktaren består av två enkla träläktare med sluttning bakom. Kortsidan till höger om huvudläktaren är öppen.

Publikkapacitet 5200, varav 1413 sittplatser varav 936 under tak. Publikrekord för Jönköpings Södra; 18 582. Seriefinal 1949/1950 mot Malmö FF.

Renoveringen av arenan istället för ny arena
Kring 2017 togs ett besult av Jönköpings kommun om att en helt ny arena skulle byggas där nuvarande Jordbrovallen ligger i centrala Jönköping. Detta besult skulle iså fall blivit slutet för Jönköpings Södra IF's epok på Stadsparksvallen. Och frågan är vad som hade hänt med Stadsparksvallen om det skulle bli verklighet. Jönköping Södra IF spelade 2017 sitt andra år i allsvenskan sen comebacken 2016. Men 2017 blev det degradering. Kanske blev det just räddningen för Stadsparksvallen då kommunen valde som tur va att slopa beslutet om en ny arena i staden. Nu blev beslutet istället att man skulle rusta upp och så smått modernisera Stadsparksvallen. Ett klart mycket bättre beslut. För vem vill inte i framtiden kunna njuta av denna vackra vy upp på berget bredvid fotbollsarenan.

En annan fotbollsarena som inte ligger så långt ifrån Jönköping (och som även den ligger på en höjd) är Vapenvallen i Huskvarna.
I Huskvarna finns även en annan idrottsplats som vi har med här på hemsidan, Runnåkra IP.

Fakta

Förening
IK Tord
Bildad
1919
Dräktfärg
Lila tröja, vita byxor, lila strumpor
Idrottsplats
Stadsparksvallen
Invigd
1902
Publikrekord
?
Serie
Division 3 mellersta Götaland. Dam; Div. 4 Jönköping
Ort
Jönköping
Kommun
Jönköpings kommun
Landskap
Småland
Invånare
89 696 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Juni 2008, April 2016

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här