Tornévallen

Gunnarstorp


Gunnarstorps IF bildades 1927. Debutsäsongen skedde 1931 i skåneserien div 4 nordvästra där man placerade sig i mitten. 81 år senare tvingades det klassiska gamla laget gå ihop med rivalen Bjuvs IF och bildade Bjuvstorps FF. Den här sidan är dock skriven för Gunnarstorps IF.

Tornévallen i Gunnarstorp är en av mina favoriter i landet och givetvis har den stått högt upp på besökönskelistan. Sommaren 2015 fick jag så äntligen chansen i samband med en fototur i Skåne för boken Idrottsplatsen i våra hjärtan. Dessvärre så är framtiden för idrottsplatsen ytterst osäker. Den gamla läktaren från 50-talet är i dåligt skick med svartmögel. Det ryktas om rivning till hösten 2018 av hela idrottsplatsen. Huruvida det spelas fotboll på den vet jag ej men bilbingo och den klasiska bilträffen Bjuvburnouten är planerad. 

När man är på Tornévallen så är det svårt att förstå att detta en gång var en kvalarena till allsvenskan där över 11 000 åskådare trängdes för att bevittna Gunnarstorps IF mot Hammarby IF 1966. Visserligen fanns det extra läktare runt planen och för de som inte kom in eller de som var för snikna att betala fanns en av landets högsta naturläktare i form av den enorma slagghögen som fanns en bit bakom den södra kortsidan. Även den är borttagen sen ett antal år sen.
    
Källa SVT arkiv

Hur gick sen då återstående kvalmatcher ? Det blev förlust mot IFK Holmsund med 2-0 borta. I sista omgången hade fortfarande Gunnarstorp chansen att gå upp i allsvenskan. Den sista matchen spelades på neutral plan i Växjö (Gamla Värendsvallen). Gunnarstorp körde över Saab och vann med hela 7-1. Dessvärre så spelade Hammarby och Holmsund 1-1 vilket resulterade att de båda gick upp i allsvenskan. Närmare så kom aldrig GIF att nå allsvenskan.

Det finns två st Tornevallen i Sverige. Den ena ligger i byn Torne utanför Alvesta i Småland och namnet Tornevallen kommer givetvis från byns namn. Byn Gunnarstorp hade växt upp runt en kolgruva som bröt kol fram till 1946. Även gruvan hade fått namn efter slottsherren. Gruvan gick under namnet schakt Gustaf Tornérhjelm.
Hur kunde då en så liten förening som Gunnarstorps IF nå sådan framgångar ?
1961 åkte två från föreningen över till Danmark och kom tillbaka med bingoutrustning. Det visade sig bli en guldgruva. Det inbringade mycket inkomster, något som spred sig över hela landets föreningar.
Man hade även tur med sponsring. Ingen mindre än Gösta 'Pollenkungen' Carlsson stöttade inte bara Rögles hockeylag utan även Gunnarstorps IF.

Inför ett utlägg av en idrottsplats på sajten brukar jag alltid efterlysa anekdoter på facebook, twitter och i nyhetsbrevet. Den här nedan fick jag inskickad av f.d. Halmstads BK spelaren Stellan Andersson och den lovar jag kommer ge en och annan ett smile på mungiporna runt om i landet.

Men här tänker jag berätta en intressant episod på Tornevallen 1964. Det handlade om en "seriefinal" mellan ettan och tvåan( G-torp och HBK) den sista maj inför 4.444 åskådare. Resultat : 0-1 efter ett konstmål (bicycletas) av min bror Björn. Men det mest dramatiska inträffade med tre min. kvar : G-torp bröt ett HBK-anfall när jag tappede en kontaktlins och kontrade med en man mera. Då ropade vår lagl. på domaren att jag låg på gräsmattan och letade efter linsen. Domaren blåste! och alla spelarna på plan hjälptes åt att leta. Vi hittade inte linsen men HBK kunde hålla undan (tack vare incidenten?). Efter denna matchen spelade jag alltid med glasögon (vilket kan ses på foton tagna efter 1 juni 1964) !   
 
PS. Vid duschningen efter matchen märkte jag att linsen satt på insidan av ögongloben :)
En extra intressant detalj är även att de idrottsglasögon jag fortsatte att spela med sedan jag "skippat" linserna använder jag än idag (55 år senare!) till vardags!
Stellan A.   HBK

Passa på och besök denna 'skatt' innan det är för sent.

Tack till http://klubbmarken.com/ för klubbmärkesbilden och till Svante Bernhard för statistik. Äldre svartvita bilder , källa SVT arkiv

Fakta

Förening
Gunnarstorps IF
Bildad
1927
Dräktfärg
Blå tröja, vita byxor, blåa strumpor
Idrottsplats
Tornévallen
Invigd
?
Publikrekord
1966: Kvalet mot Hammarby IF. 11 021 åskådare
Serie
Herr; 2008, Div 6 nordvästra Skåne. Dam ; 1990, Div 5 nordvästra B Skåne.
Ort
Gunnarstorp
Kommun
Bjuvs kommun
Landskap
Skåne
Invånare
401 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Juni 2015

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här