Vitavallen

Backaryd


Ett par hundra meter öster om idrottsplatsen finns sjön Vitavatten. När klubben anlade idrottsplatsen fick medlemmar lämna sina namnförslag, bästa förslaget blev Vitavallen.

Idrottsplatsen är ganska enkel utan riktig entrébyggnad, omklädningsrummen är i en grön träbarrack, Men som en liten egen prägel så finns en liten sittplatsläktare byggd på naturläktaren. Läktaren består av 32 st oranga plaststolar.  En gissning är att dom är hämtade från den rivna Kockumshallen i Kallinge.

Fram till mitten av 70-talet hade även Backaryd ett hockeylag som spelade på en rink som hette Bäckarinken. Kanske därför inte så konstigt att BSK klubbmärke liknar en hockeypuck då ishockeyn steg in i sektionen före fotbollen. Angående hockeyrinken så revs de klassiska båsen och sargen för några år sen men en ny rink finns idag återuppstått bestående av Karlskronas gamla sarg från Kockumshallen.
Mer om ishockeyn i Backaryd kan ni läsa på denna sida.

Robin som känner till Backaryd säger så här om läktaren.
- Backaryds läktare som finns på Vitavallen idag är ett hemmabygge av en barndomskompis far som jobbat på Konga Bruk i många år. Klubbstugan består av hopbyggda baracker som skolan använde när den byggdes om. Förr fick man byta om i gymnastiksalen som idag också är riven och nybyggd. Numera finns det omklädningsrum till fotbollen i anslutning till klubblokalen för både hemma och bortalag. Gräset i Backaryd sågs ett tag som det bästa i kommunen, nylagd på gammal åkermark med bevattning från sjön Vitavatten.

Boken Svensk Idrottsfolk från mitten av 40-talet är en skön nostalgibok med mycket intressant skrivet men även med gammeldags ordföråd. Så här står det bl.a. om Backaryds SK.
Stötestenen för den unga föreningen har varit och är alltjämt lösningen av idrottsplatsfrågan men med en energi som varit föredömlig har medlemmarna förstått att göra det bästa möjliga av den nu i bruk varande, själva gjort hoppställningar och grävt hoppgropar m.m.

Tack till Robin H, Tingsryd .

Fakta

Förening
Backaryds SK
Bildad
1957
Dräktfärg
Gul tröja, svarta shorts, gula strumpor
Idrottsplats
Vitavallen
Invigd
1957
Publikrekord
?
Serie
2014: Herr; Div. 5 Blekinge.
Ort
Backaryd
Kommun
Ronneby kommun
Landskap
Blekinge
Invånare
Ca 365 (SCB 2010)
Hitta hit

På väg 27 mellan Tingsryd och Ronneby hittar du samhället Backaryd. Kommer du norrifrån så ligger Vitavallen på vänster sida i slutet av samhället. Apropå backar så är det ett tilltalande namn på orten, framförallt när man kommer norrifrån.

Tid för besök
2007, 2011