Kalvsjöhov

Kalv

  

Svenska ortnamn innehållande djuriska inslag är som bekant inte helt ovanligt, det finns t ex Älgarås, Djursholm, Björnhult, Kalvträsk och Falkenberg. Men vad som är mer ovanligt är ortsnamn som bara har ett djur i namnet. Därav ska vi nu ta oss till en sådan ort, nämligen byn Kalv som är den sydligaste orten i Västergötland. Byn ligger också nära till både Halland och Småland. Just Falkenberg (som nämns ovan) fotbollsstolthet Falkenbergs FF åkte på ett snöpligt nederlag som ni kan läsa mer om i texten nedan. 


Välkomna till byn Kalv, och så här löser man bokstaven A'et i ortsskylten
 
En första idrottsförening i byn såg ljuset den 25 mars 1931 och fick namnet BK Forward. 1935 gör laget debut i fotboll i Ätradalserien. Men uppfinningsrikedomen med andra sporter var också stor.  
Ortsborna sysselsatte sig i bl.a. skidor, bandy, cykling, bordtennis och fälttävlan där bl.a. en udda gren var med, handgranatskastning. 
På den tiden var det heller inte så höga krav på hur underlaget kunde se ut på en fotbollsplan, stubbar och rötter kunde sticka upp lite var som helst och för att inte tala om nivåskillnader. Men hade man uppför ena halvleken så var det ju nedför i andra halvleken. Det jämnade ut sig med andra ord. Hilding Johansson är kanske en av byns mesta fotbollsspelare då han höll på från 30-talet ändå in på 60-talet. 1949 var sista året som BK Forward hade lag i serie. Därefter avvecklades fotbollen. Man hade tydligen mist hoppet helt för både målnät och boll såldes. Bollen fick man fem kronor för. 
Men kort därpå så var fotbollen åter med. Då namnet BK Forward redan var upptaget (av mer kända Örebrolaget) så blev det istället Kalvsjöholms IF. 
Den nya idrottsplatsen invigdes 3 juli 1960 och fick namnet Kalvsjöhov. Det namnet är verkligen passande med tanke på både ortens namn och sjön Kalvsjön i bakgrunden av planen. Till invigningen kom ett av traktens bästa lag, Tranemo’s IF och mötte en kombination av spelare från Kindaholmstrakten. Div. 3 laget Tranemo vann med 11-2. 
 
Bland spelarna som nått högst upp seriesystemet nämns Stefan Ström och Kjell Johansson (båda spelade för Burseryd i div 3.) Men den mest kände fotbollsspelaren är utan tvekan Christer Claesson. Vem är då denna herre ? Jo om vi säger karaktären ‘Birger’ känd från Stefan & Krister så förstår nog de flesta. Någon som har minne om han hade samma roliga humor på planen som i TV-serien ? 

Säsongen 1973 kämpade Vessigebro BK och mer kända Falkenbergs FF om serieseger i div. 6 mellersta Halland. Falkenbergs FF hade bortamatch mot Kalvsjöholms IF. Hemmalaget hade en gjort en fin säsong och tillhörde även de den övre halvan. Vid slutet av matchen stod det 3-3 då plötsligt en hemmaspelare får till ett kanonskott från minst 40 meter. Bollen går in i mål utom räckhåll för FFF målvakten. Det nämns som ‘vådaskottet på Kalvsjöhov'. Hemmalaget vinner matchen mot FFF som då snöpligt missar uppflyttning till femman. Året därefter börjar däremot FFF resa i fotbollspyramiden mot Superettan och Allsvenskan. Men i FFF jubileumsbok ‘Falkenbergs FF 75 år’ kan man läsa: 
”Förlusten med 4-3 i Kalvsjöholm 1973 är förmodligen det bittraste nederlaget genom tiderna för FFF”. Följden blev att Vessigebro knep seriesegern och FFF fick stanna kvar i sexan. 
Året därpå gör Ulf Samuelsson seniordebut mellan stolparna i Kalvsjöholms IF, och så fortsätter han som målvakt fram till säsongen 1992. Fast riktigt där tog det inte slut då det även blev en del B-lagsmatcher till säsongen 2015. Imponerande !! 
Sören, fd spelare minns också Ulfs spel mellan stolparna: 
- Spelat många matcher där med Tre BK och Kindaholm. Men starkaste minnet är när jag som liten grabb såg en cupmatch där målvakten Ulf Samuelsson (från Kalv) räddade flera straffar och Tre BK vann mot ett lag från högre division. 
 
Denna match återberättas av en annan spelare också, om den så kallade ‘Maratonstraffläggnngen’ 
- Minns en match mot Mårdaklev i Svenljunga kommun cup. Mårdaklev låg några divisioner högre än oss men vid full tid var det oavgjort så det fick avgöras på straffar, 5 från varje lag togs ut, efter dom var det fortfarande lika! Det gick så långt att alla i båda lagen fick lägga straff, efter 21 st var det fortfarande lika och vi hade sista som vi satte och vann därmed matchen. Ett roligt minne från Kalvsjöhov 
 
Kalvsjöholm hade kanske sin bästa tid på 70-talet och derbyn mot Mårdaklev kunde locka över 300 åskådare. Avflyttningen från landsbygden blev dock nådastöten för Kalvsjöholm och den sista säsongen i egen regi blev 1980 då man kom på 10:e plats av 11 lag i div. 6. Efter sig hade man endast Ätrans IF. De båda två lagen tillsammans med insomnade Fegens IF bildade istället ett lag ihop. Troligen kunde man inte enas om vad laget skulle heta utan det blev det enkla namnet Tre BK. Den sammanslagningen varade till år 2000 som sen bytte namn till Ätrans FF. Kalvsjöholm gick sedan med i det nya ihopkoket Kindaholms FF där också dessa lag ingår Håcksvik, Mårdaklev och Östra Frölunda. Klicka på länkarna ovan så kommer ni till ovan nämnda idrottsplatspresentationer. 
 
I bildcollaget nedan på Kalvsjöhov så finns bilder först från mitt fösta besök 2015. Då är idrottsplatsen i glatt skick. Nyklippt och fin tack vare robotgräsklippare. Den svenska flaggan vajade fint vid den lilla röda kiosken och väntade på nästa match för Kindaholms FF. 2020 gjorde jag återbesök och nu har även Kindaholms FF kastat in handduken. Herrlaget hade lag senast 2017 och damlaget sista säsong i egen regi var 2018. Därefter gick dom ihop med Svenljunga där all verksamhet sker numera. 

Kalvsjöhov ligger otroligt vackert på höjden med vacker vy över den svenska landsbygden med ladugårdar, betesmark och sjön Kalvsjön i bakgrunden. Det vore otroligt sorgligt om en sådan vacker idrottsplats gick sitt öde till möte. Kanske kan den ökande återinflyttningen ut på den svenska landsbygden göra att fler fotbollsklubbar återuppstår men då måste skärmen i soffan övervinnas. 

Vacker vy med Kalvsjön i bakgrunden och strax till vänster skymtar tornet på Kalvs kyrka.
 
Tack till Urban Lidrot och Bosse Johansson (för guidningen till Kalvsjöhov och alla andra idrottsplatser i området). 
Ingemar Berg som bidragit med klubbmärken och seriestatistik från Svenskafotbollsklubbar.se 
Samt alla ni som bidragit med era minnen från idrottsplats.se Facebooksida

Fakta

Förening
Kalvsjöholms IF
Bildad
Bildad: 23/3-1931
Dräktfärg
Röd tröja, blå byxor
Idrottsplats
Kalvsjöhov
Invigd
3 juli 1960
Publikrekord
Serie
Senast 1980 (div.6 Halland). Därefter med i Tre BK
Ort
Kalv
Kommun
Svenljunga
Landskap
Västergötland
Invånare
Kalv socken 387 invånare (år 2000)
Hitta hit

Kartlänk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
2015, 2020