Ädelvallen

Ädelfors


De båda byarna hade från början av 30-talet varsitt fotbollslag. Ädelfors kom igång med seriespel år 1937 och Alseda år 1939. Säkerligen har de spelats många tuffa och ‘livsviktiga’ derbymatcher genom åren mellan klubbarna . I slutet av 70-talet beslöt man dock att lägga ner stridsyxan och istället gå samman och bilda ett fotbollslag. Första året för sammanslagningen blev 1979. Antar att det berodde på att spelarmaterialet tunnades ut på landsbygden.

I slutet av 70-talet – början av 80-talet var det många småländska smålag som stryk med. Gullaskruv AIS lade ner 1978, KK Allians 1978 (Karlstorp – Kråkshult), Helgenäs IF 1978Tengaby GoIF 1979, Sandsjöfors SK 1980, Virkvarns IF 1980, Björnsholms GIF 1980 och Målerås IF 1984. 

Ortens namn Ädelfors kommer inte från något ädelfiske i någon fors utan istället av definitivt ädlare valörer. Under 1700-talet hittades guld i bygden och orten fick namnet Ädelfors. Idag finns det ett gruvmuseum på orten. Guldgruvan i Ädelfors var för övrigt Sveriges första dock är den inte i bruk längre.

Under sensommaren 2010 gjorde jag en fotorunda runt Eksjö-Vetlanda-Målilla då jag bl.a. var ute efter en del byidrottsplatser samt några nedlagda planer. Jag har ingen koll på vilka kommuner som har mest fotbollsklubbar sett till antalet invånare men Vetlanda kan inte ligga bland dom sämre. Trots att bandy och Speedway är dominerande på orten och att det bara finns ett par lag i Vetlanda stad så finns det många fotbollslag på landsbygden. Om jag räknat rätt så är det 16 orter i kommunen som har aktiva eller vilande lag. Två takläktare har jag stött på. De finns i Landsbro och i Myresjö.

Lite tips; På vägen mellan Vetlanda och Ädelfors finns ytterligare ett par riktigt fina idrottsplatser som är värt att besöka. Först om man gör en liten avstickare nordost på några km så kommer man till den lilla byn Skede. Idrottsplatsen här heter Skedevallen och har mycket vacker omgivning. Likaså i Holsbybrunn där heter Brunnsvallen och är en riktigt fin idrottsplats i skogen. Fortsätter man sedan mot Ädelfors så kör man förbi broderklubben Alseda IK som också har en fin idrottsplats med en mycket fin målning.

Över till Idrottsplatsen Ädelvallen som är en mysig liten byidrottsplats belägen i östra delen av den lilla gruvbyn. De som går igång på annorlunda avbytarbås finner här en favorit. Båda båsen är ihopbyggda med speakerbåset och jämte finns en liten öppen träläktare. Helt klart värt att besöka.

Efter att klubben spelat 10 år i lägsta serien så vann man div.6 förra året (2010) och spelar åter i div. 5. Där har klubben tidigare spelat 10 säsonger sen första säsongen 1979.

Fakta

Förening
Alseda IK och Ädelfors IF
Bildad
1978
Dräktfärg
Röd tröja, svarta byxor, svarta strumpor
Idrottsplats
Ädelvallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Herr; Div. 6 Vetlanda
Ort
Ädelfors
Kommun
Vetlanda kommun
Landskap
Småland
Invånare
54 (enligt SCB 2000)
Hitta hit

Ädelfors samhälle ligger ca 17 km öster om Vetlanda. Följ väg 47 österut från Vetlanda och sväng in mot Ädelfors. Ädelvallen ligger på höger sida i samhället. Skylt finns.

Tid för besök
Augusti 2010