Grebovallen

Grebo


 

Grebovallen går i graven

Det östgötska samhället Grebo hittar vi ca 20 km sydost om Linköping och 15 km norr om Åtvidaberg. Här bor ca 1000 personer. Ortens befolkningsstatistik går lite mot strömmen mot de flesta orter som vi presenterar här på hemsidan. Grebos befolkning var t ex 1970 endast 235 personer enligt SCB men har nu stigit kraftigt. Säkerligen tacksamt tack vare det gynnsamma läget utmed väg 35 mellan Linköping och Åtvidaberg. 
 
Grebovallens läge
Men allt är inte positivt med det geografiska läget utmed väg 35. Vägen ska göras om och det betyder tyvärr nådastöten för fina idrottsplatsen Grebovallen. Grebo Idrottsklubb grundades 6 juni 1932 och firade alltså förra året (2022) 90 år. I år 2023 så har faktiskt föreningen haft seniorlag i alla år sen starten 1932, imponerande! Idrottsplatsen Grebovallen invigdes 1963 och hann iallafall med att få fira 60 år. Före 1963 så spelade man på en fotbollsplan som låg bara några fina utsparkar norrut. 
Grebovallen har ett vackert läge i dalgången och ligger som i en sänka med en hög sluttning från entrésidan ner mot fotbollsplanen. På den östra sidan om idrottsplatsen ligger riksväg 35 och på den andra finns åkrar och vägen som leder sydväst ned mot samhället. 
Väl innanför entrégrinden finns en träläktare byggd på grässluttningen och ger en slående fin vy över fotbollsplanen och dess omgivning. Där de övre raderna även har skydd mot vädrets makter. Vid mitt fotobesök så var jag extra tacksam att det fanns tak då det började regna rejält i slutet av rundgången. 

 
Vart den ‘nya’ Grebovallen kommer anläggas är inte bestämt (skrivet 230822) men vi hoppas givetvis att den får behålla sin gemytliga stil och inte får en allt för modern ‘touch’. 
Någon som vet? Hör gärna av er. 
 
Cupminnen 
2013 gick Grebo IK till semifinal i Östgöta-cupen. För motståndet stod giganten IFK Norrköping (ett lag som två år senare skulle bli svenska mästare). Tränare på den tiden var nuvarande förbundskaptenen för Sveriges landslag, Jan Anderson. IFK kom med en stark startelva innehållande namn som Totte Nyman, Kiese-Thelin, Andreas Johansson, Imad Khalili, Modou Barrow, mfl. 1200 personer kom till Grebovallen vilket betydde fina pengar till klubben. Resultatet då? IFK gjorde 8 mål men tack vare bonusstraffar för divisionsskillnad så kunde Grebo schyssta till siffrorna så det blev förlust med 4-8 istället. Grebo IK låg då i division 4. En annan stor publikmatch var året efter, när Grebo IK som enda div. 4 lag tog sig in i Svenska Cupen och ställdes mot dåvarande Superettan-laget Västerås SK. Utan bonusstraffar att tillgå klarade Grebo 1-1 efter full tid men föll i förlängning. Publiksiffra 800 personer. Fina inkomster två år i rad för klubben. 
 
Kommunalstrejeken 1995 
Slutdelen av svenska fotbollssäsongen 1995 fick ett märkligt slut. Orsaken var den kommunalstrejk som bröt ut vilket ledde till att kommunskötta arenor/idrottsplatser var tvungna att stängas. Men ingen sorg över allt. Istället blev det lyckan för många andra idrottsplatser som inte var indragna i strejken. Bl.a. en del mindre idrottsplatser som fick uppleva Elitfotboll. T ex spelades det allsvensk herrfotboll på Röavallen i Skärhamn, Smedby IP i Norrköping medans det var damallsvensk på Moheda IP. Halmstads BK match i Cupvinnarcupen mot Parma fick spelas på Gamla Ullevi i Göteborg. I division 2 östra Götaland kamperade i toppen Växjö Norra, Åtvidabergs FF och Motala AIF. I den nästsista omgången så ställdes Åtvidabergs FF i match mot Växjö Norra. Matchen kunde inte spelas på Gamla Värendsvallen då den var indragen i strejken. Istället gick matchen ute i Vederslöv på Dänningevallen. Åtvid var tvungna att vinna matchen och det gjorde dom med klara 4-0. 
Se höjdpunkter från matchen . I slutet även lite nakenscener från en säkerligen överförfriskad östgöt. Sista omgången ställdes Åtvidabergs FF hemma mot Motala AIF. Inte bara ett hett östgötaderby utan även en direkt avgörande om uppflyttning. Kunde det bli mer spännande? Så här såg toppen ut inför sista omgången. 
1.a . Åtvidaberg, 41 poäng. + 25 
2.a Växjö Norra. 39 poäng. + 9 
3.a Motala. 38 poäng. + 21 
Kopparvallen var inte spelmöjlig pga. strejken så matchen fick läggas 15 km norrut i Grebo. Officiell publiksiffra var hela 3 000 personer men alla är överens om att det var närmare 4000. 
Motala vann med 1-0 men det blev ändå så att Åtvidaberg vann serien och gick upp. Vad som är anmärkningsvärt från tabellen är att på sistaplats i div. 2 så hittar vi inga mindre än IFK Värnamo. Föreningen hade nog svårt att se in i framtiden att man 25 år senare skulle spela i allsvenskan. 

Den knockade domaren på Grebovallen? 
Bobo Brunnberg som spelade med Östra Ryds IF. 
- Det mest minnesvärda och tråkiga var att vår tränares son skallade domaren med resultatet rött kort (såklart). Tror faktiskt inte att han spelade någon mer match efter det. 
Historien går dock isär om det var på Grebovallen. Så är det någon läsare som minns denna händelse så får ni gärna höra av er. Ärende är hur som helst troligen preskriberat 😊. 
 
En cykeltur värt resultatet 
Linus, supporter till Waldermarsviks IF skrev på vår facebooksida.  
- I min ungdom cyklade jag till Grebo från Valdemarsvik för att avnjuta en division 4 match mellan Grebo och Waldemarsviks IF. En nätt tur på 13 mil fram och tillbaka. Det var det värt då WIF stod som segrare. 
 
Vi tar farväl av Grebovallen för gott. Ännu en vacker svensk kulturskatt går i graven men mängder med minnen och anekdoter finns i alla fall kvar. Passa på nu i höst 2023 om ni vill besöka Grebovallen innan det är för sent. Här på hemsidan kommer Grebovallen att finnas kvar i en lååååååång tid. 

 

Tack till Grebo IK, inlägg från supportrar samt hemsidan www.klubbmärken.com

Fakta

Förening
Grebo IK
Bildad
6 juni 1932
Dräktfärg
Grön tröja, vita shorts, vita strumpor
Idrottsplats
Grebovallen
Invigd
1963
Publikrekord
Ca 4000 personer mellan Åtvidaberg och Motala
Serie
2023: Division 4 västra Östergötland
Ort
Grebo
Kommun
Åtvidabergs kommun
Landskap
Östergötland
Invånare
1071 enligt SCB 2020
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Augusti 2023