Finnvedsvallen

Värnamo


Finnvedsvallen anlades 1935 men huvudläktaren är betydligt yngre än så. En tidigare takläktare i trä med spröjsade gavelfönster fanns på Finnvedsvallen (se bild) men byttes ut mot den nuvarande någon gång i början av 80-talet Läktaren har säkert plats för ca 1000 sittande i fem rader träbänkar med komentatorhytt i mitten. Huvudentrén är i mitten av läktaren.

På motsatta långsida finns en ståplatsläktare i sten som är inbygd i vallen, avdelade med buskar. Man kan säga att Finnvedsvallen ligger på en udde då ån Lagan rinner på tre sidor om planen vilket gör den till en naturskön idrottsplats.

Har fostrat många spelare som senare tillhört Halmstads BK bl.a Per ‘Texas’ Johansson (GAIS, Halmstads BK), Michael Svensson (Halmstads BK, Southampton), Patrik Ingelsten (Halmstads BK, Kalmar FF, Heerenveen), Magnus Andersson (Halmstads BK, Trelleborgs FF) och Jonas Thern (tränare)

En chock i svensk fotboll
Att IFK Värnamo åkte ur Superettan 2018 kanske inte var någon större chock för de flesta fotbollssupportrarna runt om i Sverige. Men någon 'ner och vända' blev det inte för IFK Värnamo i ettan. Som nykomling så slutar man på en medioker sjunde plats 2019 i division 1, alltså landets tredje högsta serie. Men säsongen 2020 blir ett lyckat fotbollsår för IFK Värnamo. Man vinner divison 1 och det blev åter Superettan fotboll på Finnvedsvallen. 2021 och åter alltså Superettan fotboll i Värnamo. Skulle någon med synsk förmågan fått reda på att Finnveden kommer inte få uppleva Superettan fotboll säsongen 2022 så skulle nog 100% av alla experter vara övertygade om att IFK Värnamo skulle bli degraderade till division 1 igen. Men det är nu den stora chocken inträffar i svensk fotboll. IFK Värnamo vinner sensationellt Superettan och man gör det övertygande, hela sex poäng före tvåan GIF Sundsvall och ytterligare fem poäng ner till trean Helsingborgs IF. Det är nu många som förväntar sig att IFK Värnamo ska göra en 'Billingsfors IK' och endast ta en handfull poäng i allsvenskan. Men IFK Värnamo gör en bra säsong och slutar på tionde plats. 

Dags för det svåra 'andra året'
I sportens värld så har man ofta pratat om det så svåra andra året för nykomlingar. Motståndarna har läst sönder lag, nykomlingars bästa spelare har fått bättre kontrakt osv. Och säsongen 2023 så var det nog många som trodde att IFK Värnamo skulle få det extra svårt, speciellt med tanke på att de tappade sin målspruta Marcus Antonsson. Men IFK Värnamo överraskar åter igen. Man slutar på en fantastisk femte plats på hela 45 inspelade poäng.

Fakta

Förening
IFK Värnamo
Bildad
1912
Dräktfärg
Vit tröja, blå byxor, vita strumpor
Idrottsplats
Finnvedsvallen
Invigd
1935
Publikrekord
107 x 65 m
Serie
2014: Herr: Superettan, Dam: Division 2 sydvästra
Ort
Värnamo
Kommun
Värnamo kommun
Landskap
Småland
Invånare
18 696 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Maj 2008, Juli 2012