Näshults IP

NäshultEn kvarlevande landsbygdsförening


Dom riktiga fotbollsklubbarna ute i ‘skogen’ blir allt färre år efter år. Många lag tvingas gå ihop med grannorten eller än värre lägga ner verksamheten pga. brist på spelare och eldsjälar. Men några starka bylag i Småland lever vidare som t ex Alsjöholms IF, Guddarps IF, Hultsjö IF, Slätthögs BoIF och då Näshults IF. Det är ofta där som jag hittar dom idylliska idrottsplatserna med inslag av gärdsgårdar, beteshagar, stenmurar, ladugårdar, djur osv. Med bylag menar jag sådana lag som kommer från byar som ligger lite avskuret en bit utanför de stora vägarna och med få invånarantal. T ex Guddarp med ca 40 invånare. Självklart är dessa lag beroende av spelare från andra orter men klubbarna lever i alla fall vidare.

Näshults IF bildades 1931, en tid då det bildades väldigt mycket idrottsklubbar i Sverige. Av dom mindre ute på landsbygden så kanske existensen bara varade några år då intresset var för dåligt och det saknades en riktig fotbollsplan. En mosse eller en äng var oftast spelplan för många lag.
På Näshults hemsida kan man läsa att bästa säsongen var 2006 då man kom 3:a i div. 5 . Dock är denna uppgift inte uppdaterad för förra säsongen 2011 så kom laget på andra plats och hamnade i kvalserie till div.4 mot Hultsfred och Målilla. Det blev dessvärre en tredje plats i gruppen men av någon anledning så gick Näshults IF upp ändå. Antagligen tackade Målilla nej till en friplats och bäst var kanske det då laget nu ligger sist i div.5 . Näshult kämpar på i div.4 och ligger förnärvarande nästsist.

Byn Näshult ligger i Vetlanda kommun men närmaste tätort är Åseda som ligger ca 15 km bort. Näshult är en levande liten idyllisk by med kyrka, skola, lanthandel och då en idrottsförening.
Lika idyllisk som byn är även idrottsplatsen som ligger en bit nedanför genomfartsvägen. Här känner man sig verkligen ‘ute på vischan’. Fotbollsplanen ligger lika vackert som en marzipanros på en tårta. Runt planen sträcker sig beteshagar, fält, ängar av hundkex ,granskog plus lite kor som går och betar. För den kräsna publiken så finns en liten träläktare.
Är det något som man saknar så är det en riktig entré.

I Augusti 2010 blev jag kontaktad av Radio Kronoberg som ville göra ett reportage om min hobby. De ville att jag skulle välja ut en match som jag och en reporter skulle åka till och därifrån göra en intervju. I och med att det var en tisdag så var det full omgång i många serier. Det fanns mängder med idrottsplatser som jag inte besökt där det spelades matcher på, alltifrån högre serier, till lag i min närhet och så fanns det dom som inte kanske så många väljer att åka till. Jag ville visa reportern den riktiga gräsrotsfotbollen ute på småländska landsbygden. Valet föll på div. 5 matchen Näshults IF mot IFK Österbymo. En enkel resa på ca 6,5 mil.

I och med att jag fördrar att fota när det inte är någon aktivitet på planerna så fick det bli ett återbesök.

Fakta

Förening
Näshults IF
Bildad
1931
Dräktfärg
blå tröja, blåa shorts, blå strumpor
Idrottsplats
Näshults IP
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
2014 (a-lag): Herr; Div. 5 södra Småland
Ort
Näshult
Kommun
Vetlanda kommun
Landskap
Småland
Invånare
89 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Byn Näshult ligger ca 15 km norr om Åseda. Man kan även ta sig från Vetlanda utmed väg 125 som går igenom Näshult. Idrottsplatsskylt finns utmed genomfartsvägen.

Tid för besök
Augusti 2010 och Juni 2012.