Strandvallen

Unnaryd


Czibor, den ungerske mittfältseleganten i Unnaryd !

Nu beger vi oss till vackra och sjönära Strandvallen i småländska Unnaryd. Orten tillhör dock Hallands län och ligger i Hylte kommun. Så det kanske inte är så konstigt att man genom åren har pendlat mellan att tillhöra Hallands Fotbollsförbund och Smålands. 
 
En ort med god service 
Unnaryd är en ort med ca 800 invånare i samhället. Befolkningsutvecklingen ligger ungefär på det samma sett historiskt tillbaka. Orten ligger lite avskuret från större orter och har dessutom aldrig haft järnväg i närheten. Vilket är ganska ovanligt då hela Sverige förseddes med järnvägsräls och byar växte upp kring stationer. Apropå avståndet till närliggande större orter så är det ca 50-60 minuter till t ex Värnamo, Ljungby och Halmstad. Kanske är det orsaken till att man lyckats behålla god service på orten med skola, gymnasium (vildmarksinriktning), bank, apotek, bibliotek, bensinmack, affärer, flera matställen och två campingar. På orten finns även Sveriges nästäldsta pensionat, Alebo Pensionat https://www.alebopensionat.se/ som ligger vackert vid sjön. 
 
På god väg mot 100 år! 
1928 bildades Unnaryds GoIF och fyra år senare så invigdes Strandvallen. Idrottsplatsen fyller alltså i år hela 90 år (skrivet 2022). Idrottsplatsen ligger vackert vid sjön Unnens strand och är ett perfekt ställe att ta den medtagna fikakorgen till likaväl som att ta ett dopp i sjön en varm dag. Den vackra träläktaren med tak är dock inte så gammal utan stod klar 1998. En läktare som säkerligen många av oss groundhoppers/idrottsplatsromantiker faller pladask för. Det gjorde i alla fall jag. Snyggt att man målat den i klubbens gröna färg och även fått med både namn och klubbmärke på väggen. Gällande byggnaden så kanske man sneglat lite på exallsvenska Lövåsvallen i Billingsfors. Läktaren i Billingsfors är från 1940-talet.

 
 
Via vår facebboksida så ställde vi frågan om någon hade något minne från Strandvallen att dela med sig av. En domare vid namn Bengt Fritjofsson hörde av sig: 
- Strandvallen, en fantastisk fin arena med en alltid välskött plan där jag dömt många matcher. En bland de finaste jag dömt på under mina 30 år som domare. 
De spelade några år en match de kallade ‘landskamp’. Det var äldre spelare som lagt av som mötte ett lag från Danmark med spelare som varit duktiga de äldsta var ca 75 år. Någon hade spelat högt i Danmark. Var alltid mycket folk då. De spelade nationalsången före och presenterade spelare o domare. Jag dömde två st av dessa matcher. 

 
 Czibor, den ungerske mittfältseleganten och Marcus Antonsson
Marcus Antonsson, nu i IFK Värnamo (säsong 2022) började sin karriär i Unnaryd innan han gick till Halmstads BK och sen vidare mot bl.a. Kalmar FF, Leeds United, Blackburn Rovers och Malmö FF. Kanske han återvänder till sin moderklubb i framtiden ? 
På föreningens hemsida https://www.svenskalag.se/unnarydsgoif/om finns en välskriven artikel om klubbens historia. Bl.a. om säsongerna i slutet av 1950-talet då klubben nådde stora framgångar. Så pass stora framgångar att hembygdskalendern den 30 maj 1957 skrev att det torde vara unikt att en ort utan både järnväg och industri nått sådana positioner i det nationella fotbollsserierna. 
Kanske var även Rickard Andreassons pappa, Lennart med i matcherna på 1950-talet. 
- I laget spelade även prästasonen. Detta var på 50-talet, så kyrkan spelade en större roll på den tiden. Så pappan, tillika prästen, förbjöd träning och match söndagar. Han mjuknade dock senare och förbudet gällde senare endast under högmässan på söndagarna. Många av spelarna uppkallade sig efter ungerska fotbollsspelare, då Ungern var en stornation i fotboll på den tiden. Min far hette Lennart men kallades Czibor, efter den ungerske mittfältseleganten.

 
Vi hittade till ortens folkpark, inte lika välskött som Strandvallen, och som dessvärre sett bättre dagar 

Den bästa säsongen klubben nått i nutid var när de fick testa på div. 3 spel säsongen 2002, dock blev det bara en säsong. Men säsongerna innan man gick upp i trean så radade man upp fina säsonger: 1997, seriesegrare div. 5, sjätteplacering i div. 4 år 1998. Tvåa i div. 4 både säsong 1999 och 2000. Och så slutligen vann man div. 4 på tredje försöket.  
Nu 22 år senare (2022) så är det spel i lägsta serien. Men Strandvallen ger vi höga betyg och den tillhör toppen oavsett om den tillhör både Småland eller Halland. 

Tack till Ingemar Berg från klubbmärken.com , svenskafotbollsklubbar.com. Inskickat material från Rickard Andreasson och Bengt Fritjofsson.

Fakta

Förening
Unnaryds GoIF
Bildad
1928
Dräktfärg
Grönvit randig tröja, gröna shorts,
Idrottsplats
Strandvallen
Invigd
1932
Publikrekord
?
Serie
2022: Herr, div. 6 mellersta Halland.
Ort
Unnaryd
Kommun
Hylte kommun
Landskap
Småland
Invånare
781 (enligt SCB , år 2020)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
2018, 2022