Umvallen

Umgransele

1968 kom det drygt 800 personer till Umvallen för att se byns favoriter ta sig an Gimonäs CK. Det var invigning av Umvallen, och hemmalaget hade fått förstärkning av självaste Lennart ”Nacka” Skoglund. Eldsjälen, och den spelande tränaren, Magnus Johansson i Umgransele hade lyckats med den sensationella ”värvningen”. Johansson var f.ö. ett gångbart namn i Umgransele. Magnus Johanssons pappa var en av drivkrafterna när klubben bildades den 1:a maj 1952.

Inspirerade av ”Nackas” klacksparkar och smekande smörpassningar tog Umgransele året efter, 1969, sin bästa placering någonsin: En fjärdeplats i division 4 Västerbotten Södra. Det blev totalt tre säsonger i fyran. Det äventyr som började i Division 7 Stenseleserien mot lag som Kattisavan och Blåviksjön kom ofta att utspelas i sexan och femman. Men på 80-talet kom det problem som drabbat landsbygden och med tiden blivit allt tydligare: spelarmaterialet tunnades ut. 1987 klev Umgransele av fotbollskartan.

I drygt 20 års tid väntade Umvallen. Byaföreningen såg till att ta hand om planen och vårda den. 23 år hade förflutit när ett kompisgäng ville börja spela fotboll. Då stod Umvallen redan klar. Blåvita Umgransele gjorde comeback, och det med besked. Tredjeplatsen 2010 gav mersmak. 2011 gjorde UFF nästan rent hus. Endast två poängförluster på femton matcher, kryss borta mot Sorsele IF och Blattnicksele IF som båda spelat i trean och genom åren varit erkänt svåra på sina resp. hemmabanor Svergovallen och Österåsen.

Spel i division 5 blev det dock inte för Umgransele. Det var alltför få i laget som ville fortsätta spela i femman, så därför tackade man nej till sin plats i en högre division. Umgransele fortsatte i sexan, och hann med att vinna serien en gång till innan det efter säsongen 2015 blev sorti från fotbollskartan.

Den 6 september 2015 spelades Umgransele den sista (?) seriematchen på Umvallen. 2–2 mot Vilhelmina inför 25 åskådare. Veckan före hade Bjurholm avpolletterats med uddamålet, 1–0, och det skulle då kunna vara den sista segern om inte en ny comeback sker.

Bästa publiksiffra under återkomsten 2010 – 2015 kom den 24:e augusti 2012 när matchen mot Åsele IK livesändes på webb-tv. Klubben hade en förhoppning att slå det gamla publikrekordet, men fick nöja sig med 450 betalande åskådare. Publiksiffran får anses som imponerande med tanke på att det vid tiden bodde drygt 50 personer i Umgransele. Man ur huse är bara förnamnet. Matchen då? Den gick helt i hemmapublikens smak. 7–0 till Umgransele.

Klubbmärke från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Umgransele FF
Bildad
1:a maj 1952
Dräktfärg
Blå-vit randig tröja, blå byxor
Idrottsplats
Umvallen
Invigd
1968
Publikrekord
Drygt 800, Umgransele (med Nacka Skoglund) mot Gimonäs CK, 1968
Serie
Vilande. Senast i division 6 Västerbotten Västra (2015)
Ort
Umgransele
Kommun
Lycksele
Landskap
Lappland
Invånare
54 (SCB 2015)
Hitta hit

I den östra delen av byn, alldeles intill Blå Vägen.

Tid för besök
Sommaren 2019