Bloggen

8 filmer som alla fotbollsälskare bör se

Publicerad den 21-11-10

Vad är det första man brukar tänka på när någon nämner fotboll? Är "filmer" ditt svar? Ja, det trodde vi inte. Oavsett om du är ett stort fotbollsfan eller inte skulle du faktiskt bli förvånad över hur många olika fotbollsfilmer faktiskt finns. Med den ökande populariteten av olika streamingplattformar där du kan se de mest populära fotbollsligorna som Champions League, Premier League och mer har mängden filmer som kretsar kring fotboll också ökat.

"Men jag gillar inte fotboll." - Visst, det behöver du inte göra för att kunna njuta av en riktigt bra berättelse som kretsar kring en av de mest populära sporterna i världen (om inte den mest populära). De bästa fotbollsfilmerna handlar om mer än bara fotboll - de använder faktiskt sporten för att utveckla en större berättelse, oavsett om det handlar om romantik, girighet eller att vara den underlägsna - fotbollsfilmer har allt. Okej, kanske inte sci-fi-element, men vem vet vad som kan hända i framtiden.

Vi har gjort en lista med 8 olika fotbollsfilmer som vi tror att alla filmentusiaster skulle gilla. Tänk på att du egentligen inte behöver följa eller ens förstå sporten helt och hållet för att njuta av någon av de filmer vi nämnt här. Om du däremot är en inbiten fotbollsfantast kommer du troligen att känna till några av dessa, men vi såg till att listan är ganska unik.

Om du känner för det kan du välja att titta fotball på tv idag, eller ännu bättre, besöka olika plattformar för att streama fotboll gratis. Det är inte obligatoriskt, men tro oss, du kommer med största sannolikhet att bestämma dig för att titta på en match eller två efter att du har gått igenom listan.

⦁    Offside (2006)

Stenfors BK är ett mycket fattigt fotbollslag med en medelålder på minst 40 år. För att rädda laget bestämmer sig tränaren och lagmedlemmen Anders för att kalla in en före detta fotbollsstjärna som inte längre är den stjärna han brukade vara. Med alkoholproblem och ingen önskan att förbättra sin image nuförtiden blir detta en större utmaning än Anders först trodde. Och med en fru som bara vill flytta och en sarkastisk pappa som ogillar allt är uppgiften inte så lätt. Filmning gjordes i Billingsfors, Västra Götalands län, Sverige.

⦁    Kicking it (2008)

Denna dokumentärfilm med Colin Farrell som berättare följer VM för hemlösa i Sydafrika 2006. Istället för att fokusera på action erbjuder "Kicking It" intima profiler av sex spelare, där man fördjupar sig i deras historia och visar hur fotbollen har hjälpt dem att förbättra sina liv.

⦁    White, Blue and White (2014)

De argentinska spelarna Ossie Ardiles och Ricky Villa minns sin tid i England med Tottenham Hotspur, som var anmärkningsvärd av två skäl. För det första blev de de första sydamerikanerna att spela i Englands första division när de båda kom till Tottenham Hotspur 1978. För det andra, precis när de hade acklimatiserat sig och nått sin höjdpunkt gick England och Argentina i krig om Falklandsöarna. Som alla bra sportdokumentärer använder "White, Blue and White" fotbollen som en lins för att titta på det kriget.

⦁    Fever Pitch (2005)

Fever Pitch handlar om att vara passionerad för de viktigaste sakerna i livet, oavsett om det är kärlek till fotboll eller kärlek till en kvinna. Huvudpersonen fokuserar på att balansera sina två kärleksliv som ständigt kommer i vägen. Kan han lyckas med det? Många anser att filmen inte är lika bra som boken, men den är ändå värd att kolla in för alla som gillar fotboll som handling i filmen.

⦁    Green Street Hooligans (2005)

Det är inte alla som är ett stort fan av huliganism, men den här filmen glorifierar den i viss mån. Efter att ha blivit utslängd från skolan flyger huvudpersonen till England för att besöka sin syster. Han börjar bli ett fan av West Ham och blir en del av "Green Street Elite". Upp- och nedgångarna med att vara en huligan visas ganska korrekt i den här filmen.

⦁    The Arsenal Stadium Mystery (1939)

Denna film från 1939 är känd som en av de första filmerna som använde fotboll som en viktig del av handlingen och handlar om ett fiktivt lag som möter Arsenal. Problemet med det fiktiva laget är att en av deras spelare dör under matchen. Det är upp till en detektiv att lösa problemet.

⦁    The Firm (1993)

Den här filmen fokuserar på all verksamhet som West Hams "Inner City Firm" bedriver. Under 1970- och 1980-talen ökade huliganismen. Filmen visar det goda och det dåliga i att balansera ett normalt liv och att vara huligan. Det är något som många fotbollsfans har varit tvungna att hantera genom åren.

⦁    The Game of Their Lives (2005)

USA har alltid varit lite av en underdog. Det var definitivt fallet 1950, då ett lag sattes ihop på kort tid och med lite träning. Den här filmen tar en titt på vad den truppen lyckades åstadkomma och slog England i vad som fortfarande anses vara den mest imponerande segern i landets historia och Gerard Butler gör ett fantastiskt jobb som huvudperson.


"Okej, jag tror att jag vill titta på riktig fotboll nu. Var kan jag göra det?" - Vi är glada att du frågade. Här är några av de mest populära valen från några av våra vänner som lever för fotboll (tro oss, listan kan göras lång, vi har bara försökt att göra det här "normalistvänligt"). Våra två favorithotspots är Batmanstream och Rojadirecta men det finns fortfarande så många webbplatser att utforska. Du får gärna kolla in dem, oavsett om du letar efter live resultat, matchscheman eller till och med Europatipset - du kommer definitivt inte att ångra det.

Vi hoppas att du gillade den här listan och att vi hjälpte dig att välja rätt film för dig att njuta av med din familj eller dina vänner. Oroa dig inte, vi kommer inte att berätta för någon om du bestämmer dig för att titta på dem själv!