Bloggen

Årets 5 Bästa Nya Idrottsarenor Världen Över

Publicerad den 21-11-14

De bästa idrottsarenorna är ofta de dyraste men det är inte alltid som kostnaden avgör hur häftig eller snygg arenan blir. På senare år har det byggts arenor som påminner om allt från futuristiska byggnader till maffiga rymdskepp. Här listar vi våra fem favoriter!
Guangzhou Evergrande Football Stadium
Guangzhou Evergrande Football Stadium är hemmaarenan för den kinesiska fotbollsklubben Guangzhou F.C. Tolv miljarder yuan (ca 17 miljarder svenska kronor) har investerats i detta bamseprojekt. Själva stadion har formen av en lotusblomma. Den invigdes den 16 april 2020 och har en kapacitet på 100 000 åskådare, vilket gör den till världens största arena. 
Lusail National Stadium
Lusail Iconic Stadium befinner sig fortfarande under konstruktion men beräknas stå klar inför VM i fotboll 2022 som kommer att gå av stapeln i november. Arenan är belägen i staden Lusail strax norr om Qatars huvudstad Doha. Det är tänkt att den ska ha en kapacitet på 120 000 åskådare och om man lyckas med det kommer den att ta förstaplatsen från Guangzhou Evergrande Football Stadium (som förra året snodde förstaplatsen från Camp Nou).

Det kanske mest intressanta med Lusail Iconic Stadium är att arenan kommer att utrustas med ett solcelldrivet kylsystem som ska hålla nere temperaturen inne på arenan under de VM-matcher som planeras att spelas här.

Allegiant Stadium
Världens näst dyraste sportarena heter Allegiant Stadium (tidigare Raiders Stadium och Las Vegas Stadium) och befinner sig i Nevada, USA. Den kostade närmare 2 miljarder amerikanska dollar att uppföra och är en kupolformad inomhusarena. 
Arenan är belägen ett stenkast från Mandalay Bay Casino så råkar du ha vägarna förbi kan du alltid stanna till och satsa en slant eller två. Annars finns det mängder med betting utan svensk licens även på nätet där du kan satsa friskt på dina favoritlag i årets NFL-turneringar. Arenan har en publikkapacitet på ca 65 000 åskådare och används främst för amerikansk fotboll. Den är hemmaarena för både UNLV Rebels och Las Vegas Raiders.
Jakarta International Stadium 
Jakarta International Stadium (JIS) är en sfärisk fotbollsarena i Indonesien med infällbart tak. Den är fortfarande under konstruktion och beräknas invigas i början av 2022. Tanken är att arenan ska bli hem åt Persija Jakarta, alltså Indonesiens nationella fotbollsförbund. Arenan kommer att ha en kapacitet på 82 000 åskådare, vilket gör den till landets största sportarena och sydostasiens största arena med infällbart tak (näst störst i världen efter AT&T Stadium i Texas).

Byggnationen av Jakarta International Stadium har inte gått helt smärtfritt. Den har försenats vid upprepade tillfällen på grund av marktvister och stämningar från tidigare bosatta vars hem rivits för att ge plats åt arenan. Nu beräknas den i alla fall stå färdig i december 2021. Arenan kommer också att ha ett observationsdäck med sky-view som ska användas för diverse sportaktiviteter, till exempel klättring och motionering. 
SoFi Stadium
SoFi Stadium är det närmaste man kan komma till ett megakomplex byggt i ett kargt landskap som påminner om planeten Mars. Det här är en inomhusarena i staden Inglewood i södra Kalifornien med en publikkapacitet på 70 000 åskådare. Det intressanta med SoFi Stadium är att det faktiskt går att expandera arenan till att inhysa hela 100 000 åskådare!
Arenan började byggas i november 2016 och invigdes i september förra året. Förutom att vara en inomhusarena så är delar av den underjordisk på grund av det intilliggande läget till Los Angeles flygplats LAX. Det här är också världens dyraste sportarena. Hela 55 miljarder kronor har gått åt till att bygga SoFi Stadium. Den används i första hand som hemmaarena åt NFL-elitlagen Los Angeles Chargers och Los Angeles Rams. Det är också här som Super Bowl kommer att gå av stapeln i februari 2022.