Bloggen

Börje Salming – allt började på idrottsplatsen vid Matojärvigatan i Salmi

Publicerad den 20-04-09


Idrottsrörelsen har en lång historia och den har en stark förankring i vår svenska kultur. Runt om i landet är det eldsjälarna i den lokala idrottsföreningen som gör det möjligt för människor att samlas och träna tillsammans. Fotboll är så klart en populär sport som är enkel att utöva, men vårt kalla klimat har även gjort att ishockey blivit en av våra nationalsporter. Under våra långa vintrar har det blivit naturligt att samlas på fotbollsplanen som spolats med is under vintertid. Våra starka idrottstraditioner har gjort att vi i detta lilla land ändå lyckats få fram en rad stora idrottspersonligheter. En av dem är Börje Salming. Ishockeyspelare som klassas som en av världens bästa spelare genom tiderna. Allt började på isen på idrottsplatsen vid Matojärvigatan i byn Salmi. 

Samling på isen 

Börje Salming är en direkt produkt av den djupa tradition av utomhusidrott som vi har i Sverige. På en del sätt representerar han även en del av idrotten som den var förr. Då behövdes ingen dyr utrustning eller uppvärmda ishallar. Det räckte med att ha ett par skridskor och en klubba så kunde man vara med och spela. Salming var en av de som gjorde bra ifrån sig på isen och i slutet av 1960-talet värvades han till Kiruna där han blev kvar i tre säsonger. Efter det bar det iväg till Gävle där han spelade i elitserien med Brynäs. Med Brynäs vann han två SM-guld och säkrade sig en plats i Tre Kronor, svenska hockeylandslaget. Efter framgångar i VM 1972 och 1973 värvades han som en av de första europeiska spelarna till NHL. På https://hockeysverige.se/2019/10/16/lista-svenska-poangkungar-i-nhl-genom-tiderna finns en artikel om att Salming räknas som en av de största spelarna inom NHL någonsin. 

Spel ger spel 

Även om ishockey var en populär sport redan på den tiden innan Salming började, är det ändå ingenting mot hur stor sporten är idag. Som med alla större sporter har ishockeyn också dragit till sig en hel del betting. När Salming startade sin karriär spelades det mest på vinnaren i lokala matcher. Idag erbjuder de stora spelbolagen spel på lag och matcher från hela världen. Ett exempel är på https://www.betfair.se/sport/ice-hockey där det till exempel går att spela på vitryska lag som Yunost Minsk och HC Shakhtyor. Det finns även möjlighet att spela på andra sätt än att bara satsa på vem som vinner. Det finns flera olika matcher per dag att spela på.  

Legend i Toronto 

Att Börje Salming är en hyllad legendar här hemma i Sverige vet nog de flesta om. Det är samtidigt ingenting mot hur hyllad han är i sin andra hemstad, Toronto i Kanada. Där spelade han 16 säsonger i stadens NHL-lag, Toronto Maple Leafs. Han håller fortfarande klubbrekordet i flest assists genom att ha gjort totalt 620 målpassningar under sin tid i laget. Även om han numera bor i Sverige så åker han ändå över till sin gamla hemstad ett par gånger om året. I en artikel i Expressen, https://www.expressen.se/sport/hockey/nhl/salming-om-kuppen-de-blev-helt-galna/, går det att läsa om när han överraskade fansen på hemmaarenan genom att dyka upp på isen innan matchen. Hela arenan kokade och det gick inte att ta miste på att han inte är glömd av lagets fans. Efter att Salming återvände till Sverige spelade han ett par säsonger i AIK innan det var dags att lägga proffskarriären på hyllan. Idag är han klassad som en av våra största sportprofiler och hans namn återfinns på bland annat underkläder och sportutrustning.