Bloggen

Champions League: Klassiska stormöten

Publicerad den 24-02-06

Bara man nämner orden Champions League så vattnas det såklart i munnen på de allra flesta fotbollsfantaster och inte konstigt det. Champions League kan jämföras med de största mästerskapen även på landslagsnivå och hela fotbollsvärlden står stilla när det är dags för de största klubbarna i världen att slåss om att bli The Champions.

Turneringen drog igång 1955 och sedan dess har vi varit med om oändligt många magiska matcher och händelser som etsat sig kvar på hornhinnan. Här kommer några av de riktigt stora mötena i CL.

Manchester City mot Real Madrid

Manchester City går som ett ånglok i Premier League nuförtiden och även i Champions League kan vi ju tillägga. För något år sedan hade man lite oflyt och spände sig men förra året tog man hem hela turneringen efter att ha dominerat mestadels av turneringen.

 

Real Madrid kan vi säga ungefär samma sak om, fast i La Liga och Champions League. Real är mesta mästarna och har lyckats vinna turneringen makalösa 14 gånger.

 

Mötena mellan Manchester City och Real Madrid är alltid en kamp mellan några av de största lagen inom fotbollsvärlden och både spelarna på plan och coacherna på bänken är garanterat bland den yttersta världseliten. Vi kan nämna coacherna Pep Guardiola för City och Carlo Ancelotti för Real och spelarna Kevin de Bruyne och Luka Modric.

Dessa lag har spelat några av de mest minnesvärda matcherna i CL de senaste åren får man nog lov att säga och lagen är alltid på förhand tippade till att gå lång i turneringen. Manchester City mot Real Madrid brukar alltid bjuda upp till dans med offensivt spel och teknisk fotboll i allra världsklass.

Andra klassiska stormöten

Här lyfter vi fram några andra klassiska stormöten i fotbollseuropa.

Barcelona mot Manchester United

Barcelona mot Manchester United är såklart ett annat stormöte som skapat många fotbollsminnen genom åren. Finalerna 2009 och 2011 för att nämna några där ju till slut Barca stod som slutsegrare trots fantastiskt jämna matcher. Med spelare som Lionel Messi, Xavi och Iniesta så spelades förmodligen bästa fotbollen på länge på den spanska fotbollens högborg Camp Nou.

AC Milan mot Liverpool

AC Milan mot Liverpool var det några år sedan vi såg nu men ingen glömmer väl dessa matcher varav den episka finalen 2005 som slutade 3-3 under ordinarie tid och till slut avgjordes på straffar där Pool var de kyligare laget. Även revansch mötet två år senare år såklart matcher man minns där Milan kunde vinna med 2-1 och få en härlig hämnd.

 

Real Madrid mot Barcelona

Man kan inte nämna stormöten utan att ändå lyfta upp El Clasico mellan Real Madrid och Barcelona som är en av de största matcherna mellan klubblag i världen. Hela Spanien stannar när det är dags för dessa möten och större spelare än du hittar i dessa lag är svårt att finna någon annanstans. Vi minns väl alla Zlatans mål i El Clasico när han gjorde en sessior i Barca ett par säsonger.

 

Svenska klubbar i Champions League

Även några svenska klubbar har lyckats ta sig en bit i CL som är anmärkningsvärt.

Malmö FF nådde finalen 1979 men förlorade mot dåvarande storklubben Nottingham Forest. Just denna finalplats är förmodligen en av de största bedrifterna från ett svenskt klubblag.

 

IFK Göteborg hade en riktigt fin period under 80-talet och man tog sig ända till semifinalen 1986 men där räckte man inte riktigt till.