Bloggen

Dags för fotbollssäsongen att börja

Publicerad den 19-03-28


April står runt hörnet och med det börjar den svenska fotbollssäsongen. Det är nu som de snart gröna planerna ska börja vattnas och klippas. Det är nu som man ska måla iordning läktare och bunkra upp med korvbröd, läsk och annat gott i de små kioskerna som alltid har lång kö inför och efter matcherna - för att inte tal om under halvlek. Sverige följer likt sina nordiska grannar vår/höst-systemet och när de internationella ligorna börjar lida mot sina sitt slut sträcker Sverige på fotbollsbenen.

Som vanligt är det Allsvenskan som får störst utrymme i media och i deras upptaktsträff följdes av alla. Men i år har även Superettan upptaktsträff fått nästan lika stort utrymme och man räknar med att det kommer bli en riktigt hård kamp om vem som vinner och vem som åker ur.

Upp och ned i Superettan

Vi människor tycker om att göra listor och att läsa listor. Vi tror helt enkelt på listor. Och precis som spelexperter och jämförelsesajter brukar lista de bästa spelsajterna efter deras bonusar, spelutbud och hur deras villkor och krav ser ut, tar sig fotbollsexperter en titt på vilka fotbollslag och spelare som kan bli de bästa för säsongen. Inför Superettans upptaktskväll började media och fotbollsfans att spekulera i vilka som kommer att stå som vinnare i november och man släppte givetvis en lista. 

Enligt medias gissningar kommer Halmstad BK att vinna serien och därmed gå upp i Allsvenskan. Det är inte en helt omöjlig gissning eftersom klubben, som åkte ned i Superettan 2017, har värvat flera allsvenska spelare. Tätt efter dem kommer Jönköpings Södra, som tros sluta tvåa. Ytterligare ett småländskt lag gissas finnas med i toppen och Öster IF kommer att ta kvalplatsen för att spela om att få komma upp i högsta ligan. Varberg och Syrianska tippas åka ned för division 1-spel, varpå Frej och Mjällby kommer att få kvala för att hålla sig kvar i ligan.  

Svenska mästare 2019 

Givetvis måste vi även ta en titt på vilka som kan bli de potentiella nya svenska mästarna. Titeln hålls för närvarande av AIK, men det är inte höga förhoppningar på att de kommer att behålla den. Istället tros den gå tillbaka till Malmö FF, som med en eventuell seger kommer att börja jobba mot att få sy dit en tredje stjärna på klubbstället. Man får en stjärna för var tionde vinst och en ny vinst skulle bli deras 21:a. Och inte ens efter dem tros de regerande mästarna hamna, utan det är istället Norrköping som gissas ta andra platsen. Falkenberg och AFC Eskilstuna förutspås åka ned till Superettan 2020, medan Sirius och det klassiska allsvenska laget IFK Göteborg kommer att få kvala för att hålla sig kvar. Det hjälper inte att man är en av de äldsta klubbarna och ett stadigt inslag i serien, man måste mäta sig i spelet. 

Men det här är bara gissningar och ingenting är bestämt förrän matcherna är slut och spelarna har gjort allt de har kunnat. Det går att blicka framåt, men inte att förutsäga hur framtiden kommer att se ut.