Bloggen

De 5 bästa redskapen för lekparken

Publicerad den 22-06-19

 

Att leka hemma i trädgården är kul, men att leka i en lekpark är oftast ännu roligare för dina barn. Av den anledningen berättar vi här om de 5 bästa redskapen som finns i en lekpark, så att du får inspiration och kanske väljer att titta närmare på någon redskap till din trädgård. 

De 5 bästa lekparksredskapen 

  1. Lekställning. 

  1. Klättervägg. 

  1. Gungställning. 

  1. Lekstuga. 

  1. Gungbräda. 

Nedan berättar vi mer om de lekparksredskap vi precis nämnt i större detalj. 

1. Att skaffa en lekställning 

En lekställning fungerar ungefär som ett allt i ett-redskap för såväl lekplatsen som din trädgård. Priset för en lekställning ligger ofta på mellan 10 och 30 000 kr, och det som avgör priset i högst utsträckning är främst hur många delar som inkluderas i lekställningen.  

I de största lekställningarna som i regel kostar mellan 20 och 30 000 kr hittar du ofta: 

  • En rutschkana. 

  • En lekstuga. 

  • En mindre klättervägg. 

  • En gungställning. 

2. Att skaffa en klättervägg 

Fristående klätterväggar och klätterställningar brukar vara relativt populära i lekparker och trädgårdar. De är stora och robusta, men samtidigt får du inte särskilt mycket för pengarna. Åtminstone om du köper en klättervägg för privat bruk.  

En klättervägg av bra kvalitet kostar nämligen omkring 40 och 50 000 kr. För de pengarna är det i regel bättre att satsa på en påkostad lekställning i stället, men om du är klätterfräst är inte heller en klätterställning för barn någon dålig idé. 

3. Att skaffa en gungställning 

En gungställning är något av de vanligaste du hittar i såväl lekparker som trädgårdar. De kostar mellan cirka 1 500 och 5 000 kr, och ger dina barn mycket lek för de pengar du investerar. Värt att lägga till är att du ibland även kan inkludera både klätterställning och rutschkana i gungställningen. 

4. Att skaffa en lekstuga 

En lekstuga är ett allsidigt lekredskap som många barn gillar att leka i. En mindre lekstuga kostar ofta mellan 4 och 6 000 kr, medan en större lekstuga oftast kostar 10 000 kr eller mer. Den viktigaste faktorn som påverkar priset är lekstugans storlek, men även dess kvalitet spelar roll. 

5. Att skaffa en gungbräda 

Alla har säkert suttit på en gungbräda, vilket är förståeligt då många verkar gilla att gunga på gungbrädor. En fullstor gungbräda i trä kostar mellan 10 och 25 000 kr, och kan vara försvarligt att köpa in till en större lekplats. Men till trädgården får du sannolikt mer för pengarna om du köper ett annat lekredskap. 

Vilka lekredskap ska du köpa för din trädgård? 

Det finns många lekredskap att välja bland. Det mest mångsidiga lekredskapet är lekställningen som även ger dig mest för pengarna. Fatmoose erbjuder en mängd verktyg. Men om dina barn har specialintressen för exempelvis klättring eller att leka affär kan en klätterställning eller en lekstuga vara en bättre idé.