Bloggen

De 7 bästa tipsen för en lyckad klassresa

Publicerad den 21-09-14


group of people wearing white and orange backpacks walking on gray concrete pavement during daytime
Bildkälla Unsplash

En klassresa tillsammans med kompisarna är något alla barn brukar drömma om. Nya upplevelser och äventyr i en annorlunda miljö kan skapa band för livet, och gör detta till en erfarenhet som är både rolig och nyttig. I Sverige finns det en regel som säger att skolan bör betala för alla kostnader en skolklass har, vilket betyder att en klassresa egentligen inte ska betalas av varken föräldrar eller elever - klassen bör ordna de ekonomiska medlen på egen hand. 

Det finns skolor i vårt avlånga land som låter föräldrarna månadsspara till en framtida klassresa. Detta kräver dock en rätt lång framförhållning, och baseras på att alla familjer har de ekonomiska möjligheterna för att genomföra detta. För de allra flesta är däremot det bästa alternativet att bedriva någon form av klassförsäljning.  

 

Nycklarna till framgång 
 

  1. När man vill tjäna pengar till klassen ska man börja med att ha ett möte med eleverna och sätta upp ett klart och tydligt mål: vart ska klassen resa tillsammans och vad ska de göra under resans gång. Detta ska från och med nu vara fokus för alla inblandade. 

 

  1. Gör upp en budget för att se hur mycket pengar ni kommer att behöva för att göra planen verklighet. 

 

  1. Låt barnen vara delaktiga i att bestämma vilken typ av produkter ni ska satsa på att sälja - det bör vara något de tycker om och kan känna stolthet i att erbjuda. 

 

  1. För de vuxna är det viktigt att tänka på att företaget ni väljer kan underlätta jobbet för de ansvariga så mycket som möjligt, alla har mycket att göra och ingen kommer att vilja spendera alla lediga kvällar och helger med att gå igenom beställningar för att dela ut produkter, efterbeställa slutsålda varor, samla in pengar från alla barn osv. 

 

  1. Välj lättsålda produkter som de allra flesta har användning för. Tänk på att det inte behöver vara den billigaste produkten som är mest lättsåld, och era vinstmarginaler för varje såld produkt är det som lägger grunden till antalet produkter ni kommer att behöva sälja. 

 

  1. Ge barnen enkla säljtips - om de känner att de lär sig nya saker och blir duktiga kommer det att rulla på av sig själv. Jämför deras produkt med något liknande på marknaden, och visa dem att deras alternativ är mycket mer prisvärt. En duktig säljare är alltid stolt över sin produkt, och det kommer kunderna snabbt att lägga märke till. 

 

  1. Håll barnen motiverade. Detta gör ni enklast genom att hålla dem uppdaterade om deras framsteg, gärna med ett stapeldiagram eller liknande så att det blir lätt för dem att se hur klasskassan fylls på. Ni kan även göra “Månadens säljare” som får en applåd av klasskamraterna och sitt namn på väggen t ex.