Bloggen

De bästa utomhussporterna 

Publicerad den 22-09-16

Med september månads inträde blev det, de höga temperaturerna till trots i stora delar av Sverige, svårt att förneka det oundvikliga - hösten är officiellt sett här. För många innebär det nystart vad gäller jobb, personliga mål och träning. Även om de flesta arrangörer väljer att förlägga sina träningsevenemang, lopp och matcher under den mer behagliga våren och sommaren finns det en hel del att se fram emot även i höst för den som vill röra på sig. Sajten jogg.se har exempelvis sammanställt en praktisk kalender över tävlingar i höst inom allt från terräng till cykel och triathlon. Den 1 oktober äger till exempel Gotlands Ultramarathon 2022 rum där deltagarna springer hela 50 kilometer från Hallshuk i norr till Visby längs med havet. Den 18 september går Copenhagen Half Marathon rum som är ett tidslopp med 100 % asfalt som underlag. Hösten är därmed långt ifrån en ursäkt för att lägga träningen på paus. I det här inlägget delar vi med oss av de bästa utomhussporterna i idrottsplatsens tycke.  

Löpning 

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder som man säger. Det här hurtiga uttrycket passar alldeles förträffligt när det gäller utomhussport nummer ett på vår lista, nämligen löpning. Den här effektiva och enkla träningsformen bidrar till bättre hjärt- och kärlhälsa, styrka, uthållighet och god kondition. Allt som krävs i höst är ett par fotriktiga löparskor som kompletteras av en funktionströja närmast kroppen och kanske ett tunnare mellanlager följt av en vindjacka överst. Löpningen i sig, det vill säga aktiviteten att förflytta kroppen från punkt A till B i en stadig takt, förblir sig lik. Möjligen innebär löpning på hösten något mer motstånd jämfört med vår och sommar eftersom dagarna är kortare och temperaturerna lägre. Att ta sig igenom dessa utmaningar och komma ut vinnande på andra sidan känns därför ofta extra härligt. I det här avseendet kan det senare liknas vid en term inom pokervärlden som kallas för “Bad Beat”, dvs. att man ställs inför en dålig hand men trots detta vinner. Tveka därför inte på att snöra på löpardojjorna och ge dig ut i spåret i höst! 

Funktionell träning på utomhusgym 

Functional fitness har fått allt större genomslag inom wellness och träning under de senaste åren. Träningsformen har sina rötter i rehabilitering och går ut på att ägna sig åt rörelsemönster som involverar flera muskelgrupper för att underlätta vardagen och möjliggöra en aktiv livsstil. Många övningar inom funktionell träning bygger på att behärska sin egen kroppsvikt - något som gör att medlemskap på gym och dyr utrustning inte alltid krävs för att få till stånd en bra träning. I höst rekommenderar vi att du tar denna träningsform utomhus, antingen till några av de utomhusgym som kommunen anlagt kostnadsfritt för sina invånare där du bor eller i ett öppet grönområde eller i en park. Här lägger du upp ett program som syftar till att bygga styrka, balans och kroppskontroll och fokuserar på att dra, skjuta, böja eller rotera kroppen. Funktionell träning kan utövas till hög musik, under tidspress och gärna i grupp för extra motivation varför du är välkommen att dra med dig träningskompisar till FF-passet i höst.  

Cykling 

 

Enligt den ideella föreningen Cykelfrämjandet innebär regelbunden cykling en långsiktig investering i din hälsa. Förutom förbättrad kondition och uthållighet innebär aktiviteten ökad förbränning samtidigt som andning, muskler och balans stimuleras på ett skonsamt men verkningsfullt sätt. Ytterligare plus med cykling är att det råder liten risk för skador och att du kan ägna dig åt träning på två hjul under hela året, inte minst i höst. Tack vare Allemansrätten står det fritt för oss i Sverige att cykla i och utforska vitt skilda miljöer. Dessa omfattar såväl naturområden som vandringsleder och motionsspår som inte är märkta som gång- eller ridvägar. Ett tips är att kolla in friluftskartor i din kommun för att identifiera naturreservat eller andra bildsköna ställen i naturen som är cykelvänliga i höst, cyklingen blir då både underhållande och stimulerande.