Bloggen

Ekonomin för övergångar och spelarnas löner är rekordhöga

Publicerad den 24-05-22

 

Ekonomin för fotbollsövergångar och spelarnas löner

Fotbollens ekonomi stiger för varje dag och har på senaste år tagit raketfart och är högre än någonsin nu. Men, fotbollen är inte det enda som växer utan allt mer drar sig till att betta på sport, mer specifikt fotboll. Betting har nu etablerat sig runt om i världen och fotbollsåskådare blir bettingentusiaster när de får känna hur spännande det är att lägga spel på en match. Ett bra ställe att hitta en välkomstbonus finns på den här länken: https://www.slotozilla.com/sv/bonus-utan-insattning/20. Den ger nya spelare en extra skjuts i början av deras speläventyr.

 

Spelarövergångar inom fotboll

Under de senaste åren har spelarövergångar i fotbollen nått nya höjder, både i antal och i de enorma summor som betalas för spelarna. Övergångssummor som tidigare ansågs vara höga har nu överträffats av betydligt större belopp, vilket har skapat en dynamik där de största klubbarna kan spendera enorma resurser för att säkra de bästa talangerna. Exempelvis har rekordövergångar som Neymar till Paris Saint-Germain och Kylian Mbappé som kostat nästintill €400 miljoner för PSG följts av liknande storskaliga övergångar, vilket visar på en trend av eskalerande kostnader.

Källa: The guardian

Denna utveckling har flera drivkrafter. Tv-rättigheter och kommersiella avtal har gett klubbarna större ekonomi, vilket ökat deras köpkraft. Sponsorer och globala marknader spelar också en avgörande roll i att driva upp klubbarnas intäkter, vilket i sin tur möjliggör dessa höga belopp. Men den största faktorn är kanske den intensiva konkurrensen bland toppklubbarna att vinna titlar och behålla sin status i en ständigt växande global fotbollsmarknad.

 

Dyraste övergångarna i fotbollens historia

Både spelarövergångar mellan klubbar och spelarnas löner har ökat drastiskt och är nu uppe i overkliga siffror. Fotbollens dragkraft för nya åskådare växer, vilket i sin tur genererar enorma summor pengar till klubbarna som sedan används till att öka fotbollsspelares löner och övergångar. Här kommer en tabell med de 10 dyraste fotbollsövergångarna i historien med namn på spelaren, från vilken klubb till vilken klubb samt övergångssumma. Denna tabell är tagen från Wikipedia och uppdaterad 2024.

Namn

Från

Till

Övergångssumma

1. Neymar

 

FC Barcelona

Paris Saint Germain

€222 000 000

2. Kylian Mbappé

AS Monaco

Paris Saint-Germain

€180 000 000

3. Philippe Coutinho

Liverpool FC

FC Barcelona

€145 000 000

4. João Felix

Benfica

Atlético Madrid

€126 000 000

5. Enzo Fernandez

Benfica

Chelsea FC

€121 000 000

6. Antoine Griezmann

Atlético Madrid

FC Barcelona

€120 000 000

7. Jack Grealish

Aston Villa

Manchester City

€117 000 000

8. Declan Rice

West Ham United

Arsenal FC

€116 000 000

9. Moisés Caicedo

Brighton Hove Albion

Chelsea FC

€116 000 000

10. Romelu Lukaku

Inter Milan

Chelsea FC

€115 000 000

Chelsea FC

Med denna tabell går det att dra slutsatser med att Chelsea FC finns som köpes klubben i 3 av de 10 dyraste värvningarna i historien. Detta är ett utropstecken eftersom Roman Abramovitj ägt klubben sedan 2003 som en gång i tiden var Rysslands rikaste man. Abramovitj, som har tjänat sina miljarder genom olja, gas och metaller och Chelsea med hjälp av hans pengar, har lyckats bli ett av världens mest framgångsrika lag under 2000-talet.

Paris Saint-Germain

Ett annat utropstecken är att Paris Saint-Germain är köpes klubben i de två dyraste fotbollsövergångarna i historien. Många anklagar PSG att vara början av denna dominoeffekt med sin monster summa till bud på stjärnspelaren Neymar 2017. För att sedan året därefter lägga €180 000 000 på Kylian Mbappe, vilket har suttit en standard på betydligt mycket högre prislappar på fotbollsspelare.

Högst betalda fotbollsspelarna

Här nedan kommer en lista på de högst betalda spelarna under kalenderåret 2023, all information är taget från Aftonbladet. Dessa siffror är oförståeligt stora och Cristiano Ronaldo tjänar nästintill dubbelt så mycket som Lionel Messi som är nummer 2 på listan. Detta eftersom Ronaldo nyligen anslutit sig till spel i Saudiarabien och tjänar monster summor där. Många befarar att Saudiarabien kommer att öka ekonomin, spelarnas löner och spelarövergångar, eftersom de har kapitalet för det och deras enda chans för att locka till sig spelare är genom dessa höga summor.

 1. Cristiano Ronaldo – 2,8 miljarder kronor
 2. Lionel Messi – 1,5 miljarder kronor
 3. Neymar – 1,2 miljarder kronor
 4. Kylian Mbappé – 1,2 miljarder kronor
 5. Karim Benzema – 1,2 miljarder kronor
 6. Erling Braut Haaland – 634 miljoner kronor
 7. Mohamed Salah – 579 miljoner kronor
 8. Sadio Mané – 568 miljoner kronor
 9. Kevin De Bruyne – 426 miljoner kronor
 10. Harry Kane – 394 miljoner kronor
 11. Robert Lewandowski – 372 miljoner kronor 

Rekordövergångar och Löner

Sammanfattningsvis har fotbollens ekonomi vuxit kraftigt, med spelarövergångar och löner som nått nya rekordnivåer. Övergångssummor för spelare som Neymar och Kylian Mbappé har ökat drastiskt. Storklubbar som Chelsea FC och Paris Saint-Germain spelar en stor roll i denna utveckling. Samtidigt har betting på fotboll blivit mer populärt, vilket ytterligare driver intresset och de ekonomiska möjligheterna inom sporten. De högsta betalda spelarna, som Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, visar på den enorma ekonomiska tillväxten i fotbollen.