Bloggen

En blandning av tennis av squash

Publicerad den 23-10-17

Padel är ett populärt racketsspel som har blivit en stor hit över hela världen. Spelet kombinerar element från tennis och squash och spelas vanligtvis inomhus i en paddeltennishall eller utomhus på en grus- eller konstgräsbana. Men hur kom egentligen padel till och vad är reglerna?

Från Mexiko
Spelet padel uppfanns för första gången i Mexiko på 1960-talet av en man vid namn Enríque Corcuera. Corcuera ville skapa ett spel som var enkelt att lära sig och spela för både barn och vuxna. Han ville även skapa en sport som kunde spelas i begränsade utrymmen. Därför utvecklade han padel, som spelades på en mindre bana än tennis och med lättare racketar och bollar. Padel blev snabbt populärt i både Mexiko och Spanien, där det introducerades på 1970-talet. Det spreds sedan till resten av Europa och världen och är nu en av de snabbast växande sporterna i världen. Här hemma i Sverige har padelbanor ploppat upp som svampar, både inomhus och utomhus. Ofta vid en befintlig idrottsplats.

Regler
Reglerna i padel är relativt enkla att förstå och spelet kan spelas av spelare i alla åldrar och på olika nivåer av skicklighet. Spelet spelas av två spelare (singles) eller fyra spelare (dubbel) och spelytan är ungefär 10x20 meter. Banan är omgiven av glasväggar och nätet är lägre än i tennis. En av de viktigaste reglerna i padel är att bollen måste studsa i den diagonala fyrkantiga delen av banan innan den kan slås tillbaka. Om bollen studsar en gång och sedan slår nätet eller går ut, får spelets gång fortsätta. På samma sätt, om bollen studsar två gånger innan den slås tillbaka, förlorar den spelaren eller laget poäng.

En annan viktig regel i padel är att spelarna måste slå bollen innan den studsar på marken vid deras fötter. Detta kräver snabb reflex och förmåga att förflytta sig snabbt över banan. Eftersom bollen studsar mot glasväggarna kan spelarna också använda dessa för att göra trickskott eller ändra bollens riktning.

Eliten i världen
När det gäller de bästa spelarna i padelvärlden finns det några namn att se upp för. I Spanien, där padel är särskilt populärt, är Juan Martín Díaz och Fernando Belasteguín kända som de bästa spelarna genom tiderna. Deras kombination av teknik, snabbhet och strategi har hjälpt dem att dominera sporten.

Franco Stupaczuk och Alejandra Salazar från Argentina har också visat sin styrka och talang på padelbanan. Andra framstående spelare inkluderar Maxi Sánchez från Argentina, Paquito Navarro från Spanien och Marta Ortega från Spanien. Spelet padel är en sport som har kommit att älskas av miljontals människor runt om i världen. Dess enkla regler och spännande spelstil har gjort det till ett perfekt val för både motionärer och professionella spelare. Slå på en padelbana och upplev själv den adrenalinfyllda glädjen av att spela padel!