Bloggen

En comeback som heter duga !

Publicerad den 22-03-30

Ett fotbollslag i varje by, det var en realitet förr. De senaste årtiondena har fotbollsdöden skördat med sin lie, och många lag har försvunnit från fotbollskartan. I Västerbottens inland sker i sommar en sensationell comeback. Hemmingens IF har vaknat ur sin dvala och laddar för seriespel i sommar – för första gången sedan 1986!


Byns son Ernst Alm vann Vasaloppet 1922
Hemmingen är en liten by med ca 30 invånare i de sydöstra utkanterna av Norsjö kommun i Västerbottens inland. I idrottssammanhang har Hemmingen blivit mest känt för Ernst Alm som 1922 vann det allra första Vasaloppet på skidor. Alm var född och uppvuxen i ett småbrukarhem i Hemmingen och skapade historia när han med tiden 7 timmar, 32 minuter och 49 sekunder kom först i mål på sträckan på Sälen - Mora. Han tävlade då för IFK Norsjö. Klubbkamraten Oskar Lindberg blev tvåa (och vann för övrigt Vasaloppet 1923).

Tack och adjö med 1–17 mot Fromheden 1986
Initiativtagare till att återigen placera Hemmingens IF på fotbollskartan är fotbollshistorikern och gäddfiskaren Morgan Bohman, Burträsk. Morgan arbetar intensivt med jätteprojektet ”100 år av fotboll” i tre kommuner: Skellefteå, Robertsfors och Norsjö. I samband med det arbetet väcktes hans intresse för Hemmingens IF. Den lilla byn tog avsked från fotbollskartan med en hejdundrande 1–17-förlust mot Fromheden hösten 1986. Allt sedan dess har eldsjälar i byn omsorgsfullt vårdat idrottsplatsen Norrbovallen år efter år. Det är som att Norrbovallen bara har legat och vilat, i väntan på att återigen få se det gröna fältets schack utspelas där igen.
När då Bohman sammanstrålade med undertecknad började två fotbollshistorikers hjärnor att arbeta, och stjärnorna var på väg att ställa sig i rätt formation. Det konstaterades att det 2022 var 100 år sedan Ernst Alm vann Vasaloppet, och 70 år sedan klubbens bildande 1952.
”Ingenting är omöjligt”

  • Det var nu eller aldrig, kände Morgan Bohman.

Till att börja med möttes det hela med ett visst motstånd och kanske även ett och annat gapskratt. Uttryck som ”hä lönsch int”, ”det går inte”, ”det finns inte folk” var vanliga kommentarer. Men efter ett intensivt arbete med kontakter med RF-SISU, Västerbottens Fotbollsförbund, sponsorer och inte minst blivande spelare så började det utkristallisera sig: ”Det här är genomförbart”.

  • Jag vill visa att ingenting är omöjligt, säger Morgan Bohman.

Den 27 mars hölls nybildarmötet i Hemmingens byastuga och historia skrevs: Hemmingens IF gör comeback! Det här kanske också kan ge ringar på vattnet och visa andra byar, där liknande tankar säkert finns, att det är fullt möjligt om bara viljan finns.

  • Det här upplever jag lite som en sista chans att återuppleva förhistorisk byafotboll. Det är också ett sätt att ge samhällsutvecklingen en käftsmäll, säger Morgan Bohman.

Ska delta i sjumannaserie
Tanken är att Hemmingen ska delta i en sjumannaserie som Västerbottens fotbollsförbund administrerar. Det ställer inte lika höga krav på spelarmaterialet. Men hur väl stämmer då uttrycket ”det finns inte folk”? Det har kommit på skam, då Morgan kan presentera en 22-mannatrupp i nuläget. Dock skall tilläggas att spelarna har ”skiftande ambitioner” och en viss geografisk spridning. Sista anmälningsdag till sjumannaserien är den 15 april, och efter det sker lottning. Där hoppas Morgan på att få ett sammandrag på flera matcher till Norrbovallen samma dag, och då gärna kombinerat med en lag- och byafest på kvällen.
Syftet är att överskottet från föreningen ska tillfalla byn så att de bland annat kan fortsätta att underhålla fotbollsplanen och fotbollskulturen, säger Morgan Bohman.
Är du intresserad att läsa mer om Hemmingens IF och Norrbovallen? Idrottsplatsen finns presenterad här på hemsidan: https://www.idrottsplats.se/l/idrottsplatser/20181
För mer utförlig läsning om Hemmingens IF (och alla andra byalag i Norsjöbygden) finns även boken ”Fotboll i Norsjöbygden” att köpa i webbshopen:  https://www.idrottsplats.se/catalog/products/fotboll-i-norsjobygden
Text: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
 
BILDTEXT
Hemmingens nya styrelse består av Lars-Olof Björk, kassör, Morgan Bohman, ordförande, och Göran Bergmark, sekreterare och även norra Norrlands utpost på idrottsplats.se.