Bloggen

Försäljning för bättre laganda och inkomster

Publicerad den 20-10-04


Idrottslag måste ha en bra laganda för att lyckas på planen eller banan. Alla lagmedlemmar måste känna att de har ett gemensamt mål att jobba mot tillsammans, oavsett om det gäller att göra mest mål och vinna över motståndarlaget, eller att samla in pengar till den gemensamma kassan.

För att skapa laganda gäller det förstås att träna ihop så mycket som möjligt, men det är även viktigt att laget hittar på saker utanför träning och matcher. Det kan till exempel handla om att man rustar upp sin hemmaarena tillsammans, tar sig an strandstädning i sin kommun eller arrangerar olika event för lokalborna. Huvudsaken är att man gör saker tillsammans.

Försäljning för idrottslag är ett annat bra sätt att bygga upp laganda på. Laget kan till exempel sälja populära Newbody, ett märke som tillverkar praktiska kläder och vars försäljningsmodell är anpassad så att olika föreningar kan sälja produkterna. Deras kollektion består av t-shirts, underkläder, strumpor och funktionsplagg som är lätta att sälja. Varumärket är inarbetat och föreningar över hela Sverige säljer två miljon paket från Newbody varje år. 

När laget väljer att sälja Newbody-produkter utser ni först en administratör, vilket vanligtvis är tränaren i laget. Tillsammans sätter ni upp vilket försäljningsmål ni har och sedan får varje lagmedlem ta del av kataloger som ni säljer igenom. Lagmedlemmarna kan även ha en egen liten webbutik med produkter. Det är vanligt att sälja till vänner och familj, men eftersom produkterna är efterfrågade och prisvärda brukar det även gå att sälja till utomstående. Administratören kan följa upp hur det går för varje enskild lagmedlem och ge stöd där det behövs.

Säljarna tar betalt när beställningarna levereras, så det är inte nödvändigt för laget att ligga ute med pengar. Newbody skickar ut en faktura och den betalas först när lagmedlemmarna har fått betalt av kunderna och alla pengar har samlats in av administratören. Mellanskillnaden mellan varans inköpspris och försäljningspriset är lagets vinst.

Newbody Family är det överordnade företaget för tre varumärken; Newbody, Spicy Dream och Home Seremonies. Som lag kan ni enkelt växla mellan varumärkena och börja sälja ett av de andra utan några större problem. Spicy Dream består av kryddor och marinader, medan Home Seremonies har doftljus, tvålar och andra liknande saker.

Ett idrottslag behöver alltid pengar till saker som ny utrustning, bortamatcher, lagaktiviteter och andra aktiviteter som laget vill hitta på tillsammans. Det är därför ett ständigt arbete att samla in pengar, men med företag som specialiserar sig på föreningsförsäljning är det enklare att uppnå lagets ekonomiska mål. Alla lagmedlemmar säljer var för sig, men eftersom pengarna går till en gemensam kassa bidrar det till en fin laganda som även kommer att visa sig i träningen och på matcherna.