Bloggen

Från hjärtat av Dalsland

Publicerad den 23-12-20

I hjärtat av det vackra Dalsland, bland gröna kullar och trånande tallar, finns en liten fotbollsklubb som en gång i tiden reste sig över alla förväntningar och nådde svensk fotbolls finrum. Billingsfors IK, grundat redan 1906, har en särskild plats i mångas hjärtan och trovärdighetskonton.
 

Allsvenskan 1946
Det var sommaren 1946 som den lilla dalsländska klubben för första gången på 40 år nådde Allsvenskan. Premiären gick på bortaplan, för motståndet stod Malmö FF. Datumet var 28 juli. Historien om deras framgång är en historia fylld av hårt arbete, passion och de ofattbara under. Varje match på den legendariska Idrottsplatsen Lövåsvallen var som ett dramatiskt kapitel i historieboken. Publiken längtade efter att få se sina hjältar slåss mot klubbarna från storstaden.

Lövåsvallen
Lövåsvallen, står kvar än idag, över 70 år sen (läst 2023). Vid grusparkeringen finns den vackra stora entrén med texten 'Lövåsvallen'. Redan här forstår man att det finns mycket historia kring fotbollen i det gamla brukssamhället. Snätt till höger skymtar den gamla träläktaren med  tak vars gavlar är målade i klubbens gröna färg. Mitt emot på den andra långsidan finns även här en läktare fast utan tak. Det är imponerande att föreningen fortfarande håller idrottsplatsen kvar som en levande monument från storhetstiderna på 1940-1960talet.

Ett av 67 lag
Billingsfors IK kämpade inte bara mot motståndare utan också mot en tid där resurser var begränsade. Men trots alla motgångar lyckades Billingsfors IK förvandla drömmen till verklighet när de steg upp till Allsvenskan. Deras väg dit var kantad av mod och uthållighet som ignorerade alla odds som var långt emot dem. Även om säsongen blev ettårig i allsvenskan och endast tre inspelade poäng så kan man ändå skryta med att man är ett av blott 67 fotbollslag som spelat i högsta serien av herrarnas fotbollsserie.

Lever vidare
Både Billingsfors IK och deras historiska idrottsplats lever vidare även om fotbollsklubben har haft det svårt att få ihop lag de senare åren. Men tack vare samarbete med grannklubben Ärtemark så har man haft gemensamt lag. Men att skolan i Billingsfors lades ner 2010 hälpte inte direkt till att locka barn att spela fotboll i bruksorten.
Idag, när man betraktar Lövåsvallen, känns det som att tiden stannat. Gräset är kanske inte lika intensivt använt och träbänkarna är slitna, men känslan av stolthet och gemenskap är densamma. För Billingsfors IK är det inte storleken på klubben som spelar roll, utan kärleken och passionen för spelet. De är en levande symbol för vad idrott handlar om - att aldrig ge upp och att kämpa för sina drömmar, oavsett vilka odds som står i vägen.