Bloggen

Futsal

Publicerad den 19-03-21


Futsal (inomhusfotboll) är en ganska så ny sport i Sverige, i alla fall när det gäller seriespel. Futsal spelas inomhus på en plan likt en handsbollsplan i yta. Med fyra utespelare och en målvakt. Fria byten. Svenska Futsal ligan startades 2014. Idag innehåller ligan 14 lag. Men något klassiskt stryktips med pling i rutna finns inte framtaget för den som vill spela på matcherna. Men bl.a. på Sporbonuskod.se finns flera bolag som erbjuder spel på Futsal. Flera allsvenska lag från den vanliga fotbollen finns representerade med lag i Futsalligan. Djurgårdens IF, IFK Göteborg och Hammarby IF samt Halmstads BK från Superettan. Men många nya lag att stifta bekantskap med som t ex Nacka Juniors FF, Strängnäs Futsal Club, KFUM Linköping, Torslanda IK, Skoftebyns IF från Trollhättan och svenska mästarna IFK Uddevalla futsal. Sen starten 2014 så har guldet stannat på västkusten. Första säsongen vann Göteborgs FC, 2015/2016 vann IFK Göteborg och de två senaste åren har IFK Uddevalla vunnit. IFK Uddevalla kvalificerade sig till Champions League 2018 som gick av stapeln på Cypern. Det blev en seger och två förluster i gruppspelet

Futsal grundades 1930 av idrottsprofessorn Juan Carlos Ceriani i Uruguay. Bristen på fotbollsplaner i tätbefolkade städer gjorde att sporten fick en boost tack vare det tekniska spelet på den lilla ytan.
Ordet FUTSAL används internationellt och kommer från en sammansättning av de spanska och portugisiska orden för fotboll; Futbol/Futebol och det spanska ordet för hall Sala. Sporten spelas över hela världen. De främsta länderna är inte helt oväntat Brasilen, Spanien och Portugal. Det första världsmästerskapet spelades i Sao Paulo, Brasilien 1982. I finalen möttes hemmanationen och Paraguay, det blev målsnålt. Brasilien vann med matchens ända mål.
Futsalbollen är mindre i storlek än en vanlig boll. Den är av storlek fyra. Bättre anpassad för tekniskt spel och bollen har en mer dämpad studs än en vanlig boll. Matcherna spelas 2 x 20 minuter effekt tid. Planen ska ha storleken 18–25 meter bred och 38–42 meter lång. För mer info, besök Svenska Futsal ligans hemsida. Där kan man också se matcherna live.
I och med att planen är så liten så händer det ibland att det blir målrika matcher. Extremt ovanligt med 0-0 matcher. I första omgången av serien i år blev det dock målsnålt mellan Nacka Juniors FF - Örebro SK Futsalklubb. Hemmalaget vann med matchens enda mål. Men oftast blir det målrikt som t ex Djurgårdens IF FF - Norrköping Futsal Klubb slutade 10-2. Så är du trött på 0-0 matcher i 90 minuters matcher så kanske Futsal kan vara något.