Bloggen

GAIS gör comeback i allsvenskan

Publicerad den 24-02-27

Göteborgs Atlet & Idrottssällskap bildades 11 mars 1894 och är den femte äldsta fotbollsklubben i Sverige. Fotboll kom in på programmet redan 1897. Fyra SM-Guld i allsvenskan på herrsidan har de tagit genom åren: 1912, 1922, 1931 och 1954. 
 
70 år sedan senaste guldet 
Precis som du läste ovan så är det hela 70 år sen som GAIS vann SM-Guld senast. Ska det bli dags igen? Flera bettingbolag ger odds på ca 250 gånger pengarna. Ingenting är omöjligt och det har faktiskt hänt att nykomlingar gått och vunnit allsvenskan förr. Två lag har mäktat med denna bragd. IF Elfsborg från Borås vann som nykomling i allsvenskan 1961. Sju år senare stod nykomlingen Östers IF från Växjö för en kanske ännu större bragd. Detta var deras allra första säsong i allsvenskan, hade dessutom precis lämnat Gamla Värendsvallen för ‘Nya’ Värendsvallen. Så frågan är om nu 56 år senare som GAIS blir det tredje laget som vinner SM-Guld som nykomling. 
 
Nykomling i Superettan 2023 
Det som dock bör nämnas är att säsongen 2021 så kom GAIS på en 14:e plats i Superettan. Det betydde kval för att hänga kvar. För motståndet stod Dalkurd FF från Uppsala. Dalkurd FF blir för svåra och vinner totalt med 3-2 och skickar ut GAIS från Superettan. Men sejouren för GAIS blir kortvarig. Man vinner Elitettan södra och tar sig åter upp till Superettan. Och alltså förra säsongen 2023 så gör man det som kanske ingen väntar sig utan kommer tvåa i Superettan efter vinnarna Västerås SK. 
 
Makrillarna och Gårdakvarnen 
Märkliga namn på supporterklubbar finns det gott om runt om landet. GAIS har bl.a. två supporterklubbar med namnet Makrillarna och Gårdakvarnen. 
Den sistnämndas namn ‘Gårdakvarnen’ kommer efter att GAIS på 1930 hade en spelstil där de ‘malde ner motståndet’ samt att laget härstammade från stadsdelen Gårda i Göteborg. 
Makrillarna är desto mer förståeligt då GAIS kallas just för ‘Makrillarna’. 
 
Preimärmotståndare 
GAIS supportrarnas längtan är över. Den efterlängtade comebacken i allsvenskan spelas den 31 mars hemma mot förra årets nykomling Brommapojkarna. Bortalaget lyckades överleva allsvenskan efter att ha kvalvunnit mot Utsikten från Göteborg med totalt förkrossande 7-0 där alla målen kom i första matchen.