Bloggen

Glasögon och ditt sportande

Publicerad den 19-04-01


Över 30% av alla vuxna i västvärlden har någon typ av synfel, vanligast närsynthet. En viss del beror på gener och ålder, men den kraftiga ökningen under de två senaste generationerna tros bero på vårt ökade skärmtittande. Ögonen får aldrig slappna av när vi alltid utsätts för konstgjort ljus och fokus på detaljer. Att se dålig på långt avstånd är knappast en fördel när du ska sporta.

Vanliga glasögon

I en del sporter går det alldeles utmärkt att använda dina vanliga glasögon. Golfare, spjutkastare, curling och bågskytte är alla lite mer stillastående sporter utan häftiga ryck som kan få glasögonen att ramla av. Det finns speciella band du fäster på bågarna för att glasögonen inte ska ramla av. Men vanliga glasögon är mer sköra än sportmodeller och löper större risk att gå sönder.

Sportglasögon

Dock kan det vara skönt med solglasögon av något slag när du sportar utomhus. Men med solglasögon får du ingen styrka i glaset. Sportglasögon kan bjuda på båda. Det finns modeller hos Mister Spex som sitter bra, har färgade linser och gå att få med receptbelagda glas. Du kan också köpa efter sport för att få ett par glasögon som är anpassade efter din favoritaktivitet. Enligt Svensk Fotboll är det numera tillåtet med sportglasögon och rekommenderas främst till yngre spelare. Sportglasögon med färgade linser är i princip obligatoriska om du tävlar i segling eller vintersporter där solen reflekteras kraftigare på ytan.

Linser

Om du ändå känner dig obekväm med glasögon behöver du kontaktlinser. Dessa måste provar ut hos en optiker. Där får du också lära dig hur du sätter in och tar ut linserna samt rengöring. Det finns linser som du byter varje kväll och månadslinser. Linser är bra om du spelar sporter där glasögonen riskerar att gå sönder eller kan skymma sikten för dig om de inte sitter helt perfekt.