Bloggen

Hamburger SV

Publicerad den 18-12-17

Tyska fotbollsklubben Hamburger SV firade sin 131 säsong med att för första gången åka ur Bundesliga. Hamburger SV har blivit tyska mästare sex gånger (senast 1983) och var fram till 2018 det enda lag som spelat samtliga säsonger av Bundesliga sedan starten 1963. Hamburger Sport-Verein är en gammal förening, de bildades 1887. 
Hemmamatcherna spelas på Volksparkstadion. 
Bundesliga är som de flesta fotbollsintresserade vet, en av Europas största ligor och är dessutom den liga som har det högsta publiksnittet. Att se en match live i Tyskland är en stor upplevelse. Arenorna är mäkta imponerande stora. Biljetter brukar man lättast få tag på genom klubbarnas biljettkontor på respektive lags hemsida. 
Givetvis så finns det betting på i alla dess former för den som vill öka spänningen i samband med en match. På Casumo bonus 2022 finns många erbjudande. 
Hamburger SV spelar alltså 2018-2019 sin första säsong i Bundesliga 2 (andra divisionen). I samma serie finns ytterligare ett lag från Hamburg, nämligen klassiska kultlaget St Pauli FC. 
I Bundesliga 2 hittar vi också klassiska storlag som FC Köln. Köln var tidigt ute med heltidsproffs under en brytningstid mellan gamla tiders amatörism och framtidens proffs. 1964 kunde man efter en storsatsning säkra guldet och var historiska första mästare i Bundesliga. Sen dess har de vunnit ligan en gång till. Det skedde 1978. Det året blev dessutom dubbelt upp för FC Köln då man även vann tyska cupen genom att besegra rivalen Fortuna Dusseldorf med 2-0.  
En liten komisk detalj om FC Köln är valet bakom klubben smeknamn 'die Geissböcke'  (getbocken). Det är Tysklands och Bundesligas mest kända maskotar, geten Hennes. Just namnet Hennes framkom redan på 1950-talet efter en tränare i FC Köln vid namn Hennes Weisweiler. Han ledde bl.a. klubben till dubbeln 1978. Nu är man inne på den åttonde geten Hennes. Tidigare bodde getterna hos en bonde utanför Köln men från och med sommaren 2014 så bor aktuell 'maskot' i Kölns zoo. 
 
Ett annat lag som spelar i Bundesliga 2 säsong 2018-2019 är FC Union Berlin. Laget har aldrig spelat i högsta serien. Däremot så har man spelat i DDR's högsta liga och blev cupmästare där säsongen 1968. FC Union Berlin har stor kultstatus i Berlin och har trots spel i lägre divisioner en stor supporterkrets. Föreningens största triumf efter Berlin murens fall är en cupfinal 2001. Då blev det förlust mot Schalke 04 med 2-0. En dröm för deras fans är att få möta ärkerivalen Hertha Berlin i Bundesliga.