Bloggen

Henke och Zlatan – Två av Sveriges bästa fotbollsspelare

Publicerad den 21-11-16


ABBA, dalahästar, kräftskivor och…Zlatan och Henke. Sverige är känt för mycket, men omnämns inte ofta som en fotbollsnation. Dock har vårt avlånga land lyckats producera en mängd stora fotbollsstjärnor som över åren som påverkat både ett och ett annat odds i många internationella matcher. Här nedan tar vi titt på två av tidernas mest kända spelare på herrsidan som verkligen satt Sverige på kartan i fotbollskretsar.
Henrik Larsson – från Helsingborg och vidare ut i världen
Låt oss börja i söder med Helsingborgssonen Henrik Larsson. Den unge anfallaren inledde sin karriär i klubben Högaborgs BK redan 1977 där han utvecklades som spelare och snabbt avancerade till seniorlaget. Efter en lång och trogen tjänst gick Larsson 1991 över till Helsingborgs IF där han var en av anledningarna till att HIF kunde visa framfötterna och återigen knipa en plats i Allsvenskan. Vid detta lag hade Larsson börjat dra blickarna till sig även utanför Sverige, och 1994 köptes han av holländska Feyenoord för 3,8 miljoner kronor. Detta var startskottet för Henkes internationella karriär, och 1997 gick han vidare till Celtic där han avverkade sju framgångsrika säsonger. Hur framgångsrika? Om inte målstatistiken med hela 242 mål under 312 matcher talar tillräckligt klarspråk lär smeknamnet ”King of Kings” och ”The Magnificent Seven” nog göra det. Under denna tid blev Larsson främste målskytt i UEFA-cupen och fick även äran att belönas med Guldskon 2001 och bli den förste utländske spelaren att röstas in i Scottish Football Hall of Fame. 
Efter ett långt och lyckligt förhållande med Celtic tackade Larsson slutligen ja till ett tvåårskontrakt med katalanska giganterna FC Barcelona år 2004, med vilka han vann både spanskt ligaguld och Champions League. En rolig detalj som få vet är att Henke under denna tid blev dubbad till riddare av ingen mindre än Drottning Elizabeth som tack för sina insatser inom fotbollen, vilket ledde till att han även blev medlem av den brittiska imperieorden. Efter dessa triumfer styrde Henke slutligen kosan tillbaka till HIF, där han 2006 skrev på för klubben. Dock dröjde det inte länge förrän den 177 cm långe anfallaren lånades ut till Manchester United innan han återigen landade i HIF för en sista säsong 2009. Även om herr Larsson må ha spelat sin sista professionella fotbollsmatch är fotbollen väldigt närvarande i hans liv. Svensken har för närvarande bytt dubbskorna mot tränarrollen, och är aktiv som assisterande tränare tillbaka i FC Barcelona där han skrivit på ett kontrakt som sträcker sig fram till sommaren 2022.
Zlatan Ibrahimovićs segertåg i Europa 
En annan skåning som inte bara är en av våra allra bästa svenska spelare genom tiderna, utan även en av de bästa i Europa är Zlatan Ibrahimović. Liksom Henke började Zlatan sparka boll väldigt tidigt, och redan som femåring spelade han för FBK Balkan. Redan då stod det klart att han hade talang, till den grad att hans ålder ifrågasattes av andra föräldrar som påstod att han var äldre, innan ett födelsebevis skulle visa att han i själva verket var nästan två år yngre än sina motståndare. Ibrahimovićs första A-lagskontrakt säkrade han redan 1998 då han skrev på med Malmö FF för vilka han spelade ett år i Superettan innan laget avancerade vidare till Allsvenskan.  Här fick Zlatan chansen att visa vad han gick för, och det dröjde inte länge förrän snacket började gå i Europa och för buden att trilla in. Slutligen blev det klart att svenskan skulle gå till holländska Ajax, för vilka han spelade flera framgångsrika säsonger vilket innebar 35 mål på 74 matcher samt två ligaguld och en cupvinst. Efter detta gick flyttlasset till Juventus 2004 med vilka han vann ligan, innan han fortsatte till Inter fram tills 2009. 
Kort därpå var Zlatan redo för megaklubben FC Barcelona för den nätta summan på omkring 900 miljoner kronor, vilket var saftigt redan på den tiden. Trots meningsskiljaktigheter med Guardiola och mycket tid på bänken lyckades han sparka in 16 mål på 29 matcher och klämma in en ligavinst innan han efter 2010 signade för AC Milan. Efter några framgångsrika säsonger bar det därefter av till PSG för mer succéer: 4 ligaguld, 3 ligacupvinster och hela 133 bollar i nätet på 122 matcher. Efter dessa framgångar runt om i Europa återstod nästan bara de brittiska fotbollsöarna och Premier League. Det dröjde bara till 2016 innan Ibrahimović slutligen skrev på med Manchester United. På Old Trafford hann han spela knappa två år innan en knäskada hotade att avsluta hans karriär. Då många trodde att han skulle lägga dubbskorna på hyllan kunde det i stället konstateras att Ibrahimović landade i LA Galacy på andra sidan atlanten. När fansen minst anade kom sedan beskedet att Zlatan skulle återvända till AC Milan, och trots många höjda ögonbryn går det som tåget, och det verkar inte som att Zlatan har några som helst planer på att hoppa av inom den närmsta framtiden.
I dagsläget finns det en mängd duktiga svenska fotbollsspelare ute i världen, men få har så många vinster i bagaget och så stark utstrålning som Henke och Zlatan. Tack vare dem har hjälpt till att sätta Sverige på kartan som ett land att räkna med då det kommer till fotboll.