Bloggen

Hur blir jag av med min hälsporre?

Publicerad den 21-09-28


Det händer att man kan drabbas av det som i dagligt tal kallas för hälsporre. Det ”riktiga” namnet på det är dock plantar fasciit. Överbelastning är främsta orsaken att man kan drabbas av detta. En annan anledning kan vara att du som idrottar har bytt underlag eller aktivitet het plötsligt. Du märker av att du drabbats genom att du upplever smärta. Dels under hälen eller insidan hälen och det när du står eller går. Ibland kan även smärtan kännas på andra delar av din fot. Om du funderar på hur man kan bli av med hälsporre, så finns det en del saker du kan göra. Det kan läka ut av sig självt, men det tar oftast en lång tid att göra det. Fortsätter du dessutom med aktiviteter som är belastande, så tar det ännu längre tid att läka. Du kan med fördel vända dig till en kiropraktor eller naprapat för att få hjälp. De har olika behandlingar så som stötvågsbehandling, dry needling samt kan ge dig bra övningar att göra hemma.

Egenvård mot hälsporre
Det finns även en del saker du kan göra som så kallad egenvård mot din hälsporre. En bra sak du kan göra varje dag, det är att töja din vadmuskulatur. Även att göra en uppsträckning av plantarfascian så väl som att göra viktbelastade tåhävningar. Försök i högsta möjliga mån att undvika att stå eller gå på allt för hårda underlag. 

Det finns även olika stretchövningar som kan vara bra att göra för att bli av med din hälsporre. Sedan föredrar en del att tejpa, för att linda symptomen på ett bra sätt. Det är då mer för att minska smärtan än att läka hälsporren. 

Andra saker du kan göra på egen hand, det är aktiv vila, då du gör aktiviteter som inte belastar hälen. Undvik att hoppa, springa, gå eller stå, utan satsa på att simma eller cykla. 

Att få massage av dina vadmuskler, tillsammans med andra behandlingar kan vara bra. Det eftersom massage av vaderna gör dem mindre stela och det leder till en bättre blodcirkulation och du blir mer avslappnad som i sin tur leder till att det blir mindre påfrestningar på fascian.