Bloggen

IK Brage och Dalkurds FF

Publicerad den 19-03-20


Dom två nordligaste lagen i Superettan är IK Brage från Borlänge och Dalkurds FF, också från Borlänge men numera spelar sina matcher i Gävle på Gavlevallen. Första mötet mellan lagen spelas 16 maj kl 19.00 i Superettan på Dalkurds FF nya hemmaarena, Gavlevallen i Gävle. Matchen direktsänds på Cmore och via Bet365 finns erbjudande om spel.

Låt oss titta tillbaka till historien kring dessa båda lag. IK Brage är det klart äldsta av dem två. Bildades 1925 fast då under namnet IK Blixt men samma år byttes namnet till nuvarande IK Brage. Om sex firar alltså IK Brage 100 år. Och samma år som dom bildades stod deras arena Domnarsvallen redo för spel. Och än idag spelar grönvita IK Brage sina matcher på vallen. Imponerande, en av få gamla elitarenor i Sverige som fortfarande är i bruk. En kompakt arena med läktare på alla sidor. Publikrekordet på Domnarsvallen är från 1965 när GAIS kom på besök i allsvenskt kval. 14 206 personer såg matchen. Det blev klang och jubel, IK Brage gick upp i allsvenskan. Senast IK Brage spelade i allsvenskan var 1993. Totalt 18 säsonger har det blivit för Brage i allsvenskan. Det ger dom för tillfället en 21:a plats i den allsvenska maratontabellen. Dom har dessutom spelat över 50 säsonger i nästhögsta serien. Supporterklubben heter Serik Fans.

Dalarnastaden Borlänge's slogan borde kunna vara ' här bor du länge'. Det stämmer dock inte in på fotbollsföreningen Dalkurds FF som bildades i Borlänge 2004. Klubbens första seriespel var 2005, då i division 6. Sen har det verkligen gått uppåt för DFF. På bara fem säsonger gick man från lägsta serien till division 1. 2016 gjorde man debut i Superettan och året efter lyckades man komma på andra plats vilket gav uppflyttning till allsvenskan. Domnarsvallen som Dalkurd spelade sina hemmamatcher var dock inte godkänd för allsvenskt spel. Reglerna hade ändrat sedan IK Brage spelade i allsvenskan 1993. Borlänge stad var dock inte intresserade av en upprustning så Dalkurds FF packade ihop sina väskor och flyttade 11 mil österut mot kusten. Närmare bestämt till Gavlevallen i Gävle istället. En arena för ca 6500 åskådare som stod klar 2015. Dalkurds FF gjorde sin debutsäsong i allsvenskan 2018, dock blev de ett ettårsfall och degraderades till Superettan. Där de alltså i år kommer möta rivalen IK Brage. För att röra till det ännu mer så håller Dalkurds FF till i Uppsala. 10 mil söder om Gävle. Och inget undantag så bildades supporterkluben Roj Fans av Dalkurds fans i Västerås. 8 mil väster om Uppsala där klubben har sitt nuvarande säte. Frågan är om Dalkurd någonsinn återvänder till Borlänge.