Bloggen

Ishockey, historian om den populära sporten

Publicerad den 20-11-23


Vi här i Sverige och Norden har en rik tradition när det kommer till sporter som man utövar under den kalla årstiden. Vårt karga och kalla klimat har givit upphov till en lång tradition av vintersporter. Gustav Vasa skidade själv genom Sverige och den händelsen kom senare att utvecklats till den svenska klassikern Vasaloppet. 
Oavsett om det gäller skidor i längd eller hopp i backe, bandy eller skridskoåkning i alla dess former, så har alla en plats i den svenska kulturen och i våra hjärtan. Men den sport som ändå måste vara den allra största i vårt land är väl ändå hockeyn.
Oavsett om vi följer vårt favoritlag i SHL eller hejar fram det svenska landslaget till ännu ett VM eller OS guld så är hockeyn något utav en folkrörelse i Sverige. Många svenskar börjar lira hockey redan i förskolan och fortsätter sedan under hela ungdomen. På detta vis har det i Sverige skapats en mängd av proffs som blivit kända på hemmaplan och även internationellt i bland annat NHL.
Många av oss gillar även att kolla på hockey på tv:n samt att krydda hockeymatchen genom att satsa en slant på matchens utgång. På Casinokokemus finns länkar och info till hemsidor som erbjuder sådana möjligheter. 

Hockeyns begynnelse  

Det allra tidigaste bevisen för ett liknande spel som hockeyn, kan man finna i det forntida civilisationerna i dagens Egypten och Kina. Dessa spel för tusentals år sedan involverade självklart inte is med tanke på ursprungsplatserna, utan var troligtvis enklare sporter som spelades med bollar och pinnar som slagträn.
Under åren som gick i mänsklighetens historia så spred sig civilisationer och människor började röra sig norrut till kallare områden och man kan tänka sig att dessa förde med sig nya former av bland annat sporter och lekar som senare utvecklades till professionella idrotter. 
Det finns bland annat några målningar från Nederländerna, från 1600-talet som skildrar ett spel som avbildar människor som spelar något som liknar golf på is.
Många tror att dagens moderna hockey utvecklats från en irländsk sport som kallas hurling. Detta var ett utomhusspel där spelare använder pinnar som kallas för hurleys. Syftet med spelet är att använda sig utav pinnarna för att styra in en boll i motståndarlagets mål.
När detta spel hade flyttats till och börjat spelas på frysta dammar och sjöar så slog hockeydillet på riktigt till. Spelet blev extremt populärt i England på 1700-talet, och det är här den moderna versionen av sporten tros ha börjat. En hockeyorganisation skapades 1876 i England, och denna grupp utvecklade officiella regler för sporten.


Expansionen över atlanten 

Hockeys popularitet spred sig snabbt över Atlanten till det kalla och isiga landet Kanada. Under ett tag spelades sporten antingen på ett fält när det rådde varmare väder eller tillfälligt på frysta dammar och sjöar under vintern.
År 1889 förändrade en man vid namn Sir Frederick Arthur Stanley hockeyn för alltid. Han var generalsekreteraren i Kanada och han fascinerades av sporten när han av en slump fick se den spelas på en vinterfestival. Han bestämde sig för att skapa sitt eget lag och liga, och denna liga skulle ha tävlingar med ett pris i formen utav en trofé. Pokalen var i form av en kopp och lag än idag tävlar fortfarande i den numera världskända tävlingen kallad Stanley Cup. 

Hockeyns historia i Sverige

Ishockey är en mycket populär sport i Sverige, mer eller mindre lika poppis som fotboll är när det gäller åskådare och populariteten bland utövarna. I dag så hittar man nästan en ishall med en hockeyrink i varje svensk kommun samt ett eller flera lokala lag. 
Den svenska hockeyns toppliga är Svenska Hockeyligan (Swedish Hockey League), SHL, en liga som existerat sedan 1922, men först fick sitt nuvarande namn år 2013. Den hette tidigare Elitserien. Året 1922 var för övrigt endast två år efter det att sporten introducerades i Sverige utav den amerikanske filmdirektören Raoul Le Mat. Flest SM guld i SHL har Djurgårdens IF med hela 16 medaljer. 
På plats nummer två kommer Hockey Allsvenskan, den andra divisionen efter SHL. Den kallas ofta vanligtvis helt enkelt för Allsvenskan, ett namn som har kommit och gått under åren i svensk hockey. Några kända lag i SHL är Djurgårdens IF, Frölunda HC, Brynäs IF, HV 71, Färjestad BK och Leksand IF. 

Sverige Internationellt 

På internationell nivå är Sverige ett mycket konkurrenskraftigt lag och rankas kontinuerligt till världens elit och räknas till världens sju främsta hockeynationer. Det svenska landslaget bildades sent på 1920-talet. Laget som vi känner till under smeknamnet Tre Kronor är högt ansett och har flera prestationer som rättfärdigar lagets status som ett av världens allra bästa. 
Sverige har vunnit VM guld hela elva gånger och OS guldet har man plockat hem 2 gånger. Tre kronor är för övrigt det enda laget i historien som både vunnit ett VM guld och ett OS guld under ett och samma år. 
Några världskända svenska hockeyprofiler är Peter Foppa Forsberg, Mats Sudden Sundin, Niklas Lidström, Börje Salming, Håkan Loob, Henrik Lundqvist och Mats Näslund. Alla stora namn både i Sverige samt i den största ligan internationellt sett, NHL.