Bloggen

Järnvägsknuten Hallnäs

Publicerad den 19-09-15

Vi letar oss till Hällnäs, i Vindelns kommun i Västerbotten. Hällnäs är en gammal järnvägsknut där stationen byggdes redan 1892. Men vi ska titta till idrottsplatsen Movalla i byn.

IFK Hällnäs bildades den 31:a januari 1925, och var en sammanslagning med den tidigare idrottsklubben och skidklubben i byn. Skidor och fotboll var klubbens stora sporter, men även friidrott, tyngdlyftning och orientering har varit aktiva grenar i klubben.

1943 var medlemsavgiften i klubben 1 krona och 50 öre för herrar, och 1 krona för damer. Ekonomin ansågs då vara så god, så styrelsen tog beslut att skänka 25 kr till Svenska Norgehjälpen (som samlade in pengar, kläder m.m. till Norge i samband med den tyska ockupationen under andra världskriget). En god insats, men året efter var kassan tom så klubben beslutade att ta ett banklån på 2000 kronor för att styra upp verksamheten.

Genom åren har fotbollslaget kämpat på de lägre nivåerna av seriesystemet. 1970 lade man gräs på Movalla, och rustade upp idrottsplatsen. Läs  mer om Movalla här.