Bloggen

Kvalspel förr

Publicerad den 19-11-05


Fotbollssäsongen 2019 i Sverige går snart mot sitt slut. Mästare ska koras, uppflyttning, nedflyttning och så ångestfyllda kvalspel. Likadant var det 1966. Djurgårdens IF stod som mästare i Allsvenskan medans IK Brage och Degerfors kom på nedflyttning. Två lag skulle alltså ersättas. På den tiden så fanns det fyra div. 2 serier som då var landets näst högsta serie. De fyra vinnarna från respektive serie skulle sedan mötas i en enkelserie med varsin hemmamatch och där tredje omgången spelades på neutral plan. Huruvida matcherna fanns med på stryktipset är oklart. I dagens värld där betting är på en helt annan nivå så finns bl.a. stort utbud på Tippat.se.
I kvalserien belönades ettan och tvåan med uppflyttning. Den norra serien hade vunnits av IFK Holmsund. Svealandserien vanns av Hammarby IF, norra Götalandsserien vanns av IF Saab från Linköping och den södra Götalandsserien vanns av skånska Gunnarstorps IF. 
Gunnarstorps IF var det lilla gruvlaget utanför Bjuv som lyckats delvis tack vare stora inkomster på bingospel som de var först i landet med men även en stor sponsor i form av Gösta ‘Pollenkungen’ Carlsson. I första matchen ställdes Gunnarstorps IF hemma mot Hammarby IF på Tornevallen. I bortalaget fanns ingen mindre än Lennart ‘Nacka’ Skoglund på planen. Över 11 000 åskådare bevittnade matchen på Tornevallen som slutade 1-1. IF Saab och IFK Holmsund spelade 0-0. I den andra omgången fanns två vinnare. Holmsund slog Gunnarstorp hemma med 2-0 och Hammarby krossade Saab med hela 5-0. Tredje omgång och dags för neutral plan. Här ställdes de båda förlorarna från omgång två mot varandra. Spelplats var Gamla Värendsvallen i Växjö. Skåningarna körde över östgötarna och vann med förkrossande 7-0. Skulle det då räcka till avancemang ? 1-1 blev det i Norrköping mellan Holmsund och Hammarby, därmed blev det dubbel glädje på Parken i Norrköping. Hammarby IF och IFK Holmsund tog steget till allsvenskan. I och med att IFK Holmsund gick upp så öppnades det norrländska allsvenska fönstret för första gången.