Bloggen

Live odds fotboll - så fungerar det

Publicerad den 22-02-23


Fotboll är Sveriges nationalsport och varje vecka så bettar hundratusentals svenskar på matcher runtom i världen. Men på sistone så har en ny form av betting, livebetting, tagit mer och mer plats på marknaden. 

Men för den som är van med mer traditionella sätt att spela på fotboll så kan det vara svårt att veta vad detta egentligen är för något. I den här texten kommer vi gå igenom allt du behöver veta kring live odds fotboll, men även vad livebetting är för något. 
Vad är livebetting? 
Livebetting är en modern form av betting som kom i och med att fler och fler valde att spela online istället för hos ombud. Faktum är att livebetting inte hade varit möjligt innan bettingsidor online dök upp på marknaden i och med att man behöver kunna lägga ett bet med en väldigt kort tidshorisont.
Som namnet antyder så är livebetting ett sätt att spela där man bettar under matchens gång. Dessa livebets förändras medans spelet pågår och kommer i en rad olika varianter, något vi kommer att gå igenom längre ner i texten. 
Idag erbjuder så gott som alla bettingsidor en eller annan form av livebetting 
Även om det var stora internationella spelbolag som först började erbjuda live odds fotboll så erbjuder så gott som alla bettingbolag idag möjligheten att spela på matcher live. Även Svenska Spel har hakat på tåget och idag så kan man spela live på olika matcher genom Svenska Spels hemsidor. 
En fördel med att spela på Svenska Spel är att man får mer möjligheter att spela på svenska ligor, medans andra spelbolag oftast är bättre för internationella ligor. 
Vad kan man betta på live? 
När det kommer till vad man kan betta på så är det oftast bara fantasin som sätter gränser. De tre vanligaste sakerna att betta på är dock vilket lag som gör nästa mål, om resultatet håller sig tills matchen är över, eller vilken spelare som kommer att göra nästa mål.  Alla dessa tenderar att ha olika odds som uppdateras var 30de sekund.
Hur justeras oddsen? 
Live odds fotboll justeras genom en lång rad olika saker. Vid lite mindre matcher så är det vanligt att komplicerade datorprogram räknar ut vad som har störst och minst chans att hända härnäst genom att kolla på en lång rad olika faktorer. Detta betyder också att man sällan kan livebetta på exempelvis division 2 fotboll, medans livebetting i Allsvenskan och stora internationella ligor är väldigt vanligt. 
På stora matcher så är det ofta datorprogram tillsammans med faktiska människor som sätter oddsen. Detta betyder att oddsen oftast blir så rättvisa som möjligt, då människor kan plocka upp tendenser i spelet som en dator missar.