Bloggen

Majvallen och andra (idrottsliga) sevärdheter i Göteborg

Publicerad den 20-08-26


När en talar om kända idrottsplatser på västkusten är det många som direkt tänker på sport- och konsertarenan Ullevi. I hjärtat av Göteborg, ett stenkast från Drottningtorget och Korsvägen (beroende på vilket håll du ser det från) ligger denna arena som inte bara är Sveriges största utan även en av de största i Norden. Namnet Ullevi betyder, grovt översatt, “Ulls egendom eller tempel” och härstammar från Ull som var “spelens och lekens gud” i den fornnordiska mytologin. Arenan invigdes den 29 maj 1958 efter att ha blivit ritad inom ramen för en arkitekttävling som vanns av Fritz Jaenecke och Sten Samuelsson (bägge arkitekter). I samband med invigningen spelades en match mellan Sverige och Göteborgs-Alliansen som slutade lika med 2–2.
Sedan dess har Ullevi byggts ut, bland annat i samband med världsmästerskapen i friidrott år 1995, och 2012 gjordes ytterligare en expansion där publikkapaciteten för konserter ökade till 75 000. Till dags dato har det spelats otaliga matcher på Ullevi och arenan har även stått värd för oslagbara konsertupplevelser med långväga besökare från andra delar av Sverige och utlandet. Bruce Springsteen brukar vara ett stående inslag om somrarna (Springsteen spelar inte sällan tre dagar i rad på grund av publiktryck) och Göteborgs egen stolthet Håkan Hellström slog publikrekord här när han hade hela 70 144 konsertbesökare på sin spelning. Rent idrottsligt är dock Göteborg så mycket mer än bara Ullevi, här finns en rad andra idrottsplatser (vissa mer kända än andra) som bjuder in till fysisk aktivitet och nöje. I den här artikeln kikar vi på en av dessa - Majvallen och tipsar därutöver om annat idrottsligt skoj du kan hitta på i Göteborg.

Majvallen 
I de södra delarna av den bohemiska stadsdelen Majorna i Göteborg hittar vi Majvallen som invigdes den 5 juni 1949. Vallen ligger ett stenkast från Göteborgs egen Central Park Slottsskogen och nyttjas främst för fotbollsspelande på konstgräs. Därutöver huserar vallen en friidrottsanläggning med löparbanor runt planen, och här finns även en tennisbana som Majvallens Tennisklubb driver. Trots att vallen hamnat i skuggan av storebror Ullevi är det här därmed en riktigt etablerad idrottsanläggning att räkna med på västkusten. Just fokuset på fotboll på vallen är kanske föga förvånande med tanke på att idrotten är en av Sveriges och världens mest populära. 
Enligt sajten Sporthälsa besöker nästan 2 miljoner personer en fotbollsmatch några gånger årligen och de bästa lagen i Sverige omsätter cirka 100–250 miljoner kronor varje år vilket är en betydligt högre summa än för andra mindre sporter. För motsvarande internationella siffror räcker det att hänvisa till det internationella fotbollsförbundet som pekar på att idrotten regelbundet utövas av cirka 240 miljoner människor spritt över 200 länder. Det finns med andra ord ett stort utbud av spel för den som vill förhöja spänningen i matcherna, på sajten 888sport speltips finns matchanalyser.

Göteborgsvarvet

Med en något vidare tolkning av begreppet idrottsplats kan man även lägga till de centrala delarna av Göteborg då halvmaratonloppet Göteborgsvarvet årligen äger rum här. Sedan 1980 stoltserar Göteborg faktiskt med världens största halvmaraton och hittills har ungefär 1,5 miljoner löpare i olika åldrar och på olika nivåer sprungit uppför Älvsborgsbron och Göta Älvbron och blivit ivrigt påhejade av åskådare längs Göteborgs paradgata Avenyn. Den fullständiga distansen som löparna har framför sig är i på 21 097,5 meter och med en publik på mer än 200 000 personer och 50 musikstationer är detta inte bara ett idrottsevenemang utan en folkfest utan motstycke. 

Partille Cup

Avslutningsvis briljerar Göteborg även på handbollsfronten i form av ungdomsturneringen (spelare mellan 10–21 år gamla) Partille Cup som är världens största och mest internationella handbollsevent. Partille Cup stoltserar med 20 000 deltagare från 50 länder fördelade på 1 100 lag i juli varje år. Startskottet för evenemanget är i Scandinavium, Göteborgs lokala inomhusarena som rymmer 15 000 åskådare, här bjuds på musik och underhållning innan spelandet börjar. Själva spelandet är koncentrerat till Heden mitt i Göteborg där deltagare, ledare och publik samlas.