Bloggen

Nya idrottsplatspresentationer in på hemsidan

Publicerad den 23-01-15

Säsongen 2023 känns väldigt avlägsen med spel på gröna fotbollsplaner runt om i vårt avlånga land. Att åka runt på idrottsplatsutflykter nu är lika ointressant som att smörja in sig med solkräm och cykla ner med badlakanet på pakethållaren till den lokala badstranden. Men istället så har vi här på hemsidan några gröna fotbollsplaner att locka med. Några som vi var på besök under senare åren.

Strömsborg i Vartofta

På väg hem från en fotoresa i norra Västergötland mot hemmet i Småland så behövdes ett par bensträckare. Det är det som är tjusningen med dessa utflykter. Det blir inte bara en lång transportsträcka från punkt A till punkt B. Det blir flertalet stopp utmed vägen. Oftast planerade stopp men även ibland oplanerade stopp. Ett av dem inträffade strax söder om Falköping. En titt på hemsidan https://www.svensk-fotboll.com/ bekräftade att här finns en idrottsplats. Det blev ett positivt besök. Och när jag i höstas bestämde mig för att lägga ut bilder på hemsidan så efterlyste jag minnen från Vartofta. Via vår facebooksida kom flera härliga gamla minnen. 

Ramundervallen i Laxå
Ett besök som däremot var planerat var på Ramundervallen i Laxå. En fotbollsplan som haft ett celebert besök i form av världens bästa och klassiska fotbollslag på uppvisningsmatch, nämligen Manchester United. Den fina läktaren hade jag sett på bild och sen kryddades det idrottsplatsen upp med Manchester Uniteds besök. Men besöket blev ännu mer mäktigare vid ankomst. Den fina entrén i kombination med fotbollsplane, läktaren men framförallt det storslagna vattentornet på höjden i bakgrunden. Manchester United spelaren Bryan Robson fick pris som bäste spelare bland engelsmännen. Men vad fick han för pris och vad hände med läktaren tio år efter matchen mot Manchester United.Bruksvallen i Svappavaara
Det är inte bara i landets södra delar som vi pressenterar våra idrottsplatsbesök. Tack vare norrländske utpost, Göran Bergmark så når vi de allra mest 'svårfångade' idrottsplatserna. Svappavaara är prercis som ordet låter, en ort som ligger extremt norrut i vårt avlånga land. Orten Svappavaara har idag (skrivet 2023) ca 400 invånare och ligger ca 4 mil sydost om Kiruna. Precis som i Kiruna så är även Svappavaara en gruvort. Faktiskt den första gruvan i Malmfältet. En koppargruva som startades redan 1656. Fotbollslaget Svappavaara IF bildades 1931 och idrottsplatsen heter Bruksvallen. Tyvärr står fotbollsplanen utan representationslag men ungdomslag finns som ser till så det finns liv på idrottsplatsen. Kanske blir det comeback en dag i den svenska fotbollspyramiden.


Bland kommande idrottplatser som vi kommer presentera finns bland annat Idrottsparken Framnäs i Lidköping. Är det Sveriges enda idrottsplats/fotbollsarena som har två takläktare på samma sida av fotbollsplanen och dessutom har olika konstruktioner och är från olika årtionden.

Våra idrottsplatspresentationer hittar ni här på vår hemsida. Välkommen in på svensk idrottsplatsnostalgi