Bloggen

Oron kring VAR inom svensk fotboll 

Publicerad den 20-03-12

Ingen har nog missat diskussionerna kring VAR. Videodomarsystemet som för första gången användes under fotbolls-VM 2018 har sakta men säkert smugit sig in i de europeiska ligorna. Där några hyllar systemet, och menar att det kommer att leda till rättvisare fotboll, menar andra att det tar död på sporten. Det finns ett stort motstånd för att VAR ska bli ett krav i Superettan och Allsvenskan. Systemet är långt ifrån gratis och finansieringen kan bli ett problem för lägre rankade klubbar som lyckas klättra i division. Det kommer också att bli en praktisk utmaning för de klubbar som inte har stora arenor till sitt förfogande.   

Vad är VAR? 

VAR är en förkortning av ”Video Assistant Referee” vilket är ett kamerasystem som låter fotbollsdomare som sitter i ett videorum granska olika situationer. Domarsystemet är tänkt att används vid osäkra mål, straffar, röda kort och för att undvika att fel spelare blir dömd. Men det kan också användas i andra situationer om domaren ber om det. Användningen av ett videogranskningssystem är långt ifrån ny. Liknande system används redan i andra sporter, såsom ishockey, tennis och rugby.  

Klubbarna är skeptiska 

Det är både supportrar, spelare och klubbledningar som är skeptiska till VAR inom svensk fotboll. Många anser att det är bra att tveksamma lägen kan kontrolleras, men de vill samtidigt inte att det ska hämna spelet. Kontrollerna är långt ifrån smidiga och matcher har fått stanna upp i flera minuter när ett domslut ska granskas. Flera allsvenska klubbar och klubbar i Superettan har nu under sina årsmöten bestämt sig för att motverka införandet av VAR i Sverige. Några av dessa är Helsingborgs IF, Malmö FF, AIK och Kalmar FF. Svensk Elitfotboll har i sin tur sagt att användningen måste utvärderas mer och att VAR inte kommer att införas i de svenska ligorna förrän tidigast 2022

Malmö FF är den första allsvenska klubben som har skaffat VAR, vilket var ett krav för att de skulle få spela i Europa League. Det svenska laget förlorade sextondelsfinalerna mot tyska Wolfsburg och är nu ute ur ligan. De är däremot förhandsfavoriter att vinna Allsvenskan, som börjar i april. Den som vill betta på fotboll hos William Hill ges oddset 2.50 på att Skåneklubben vinner. Oddset för att de regerande mästarna Djurgården vinner är 5.50. När Malmö FF åter använder sig av VAR beror på hur de gör ifrån sig nästa säsong i det europeiska spelet. 


Källa: Unsplash

Kostnadsfrågan oroar 

Det är inte bara förändringen av spelet som oror många klubbar. VAR är även en kostnadsfråga. VAR-systemet är inte billigt och frågan är vem som ska finansiera det. Är det varje enskild klubb eller ska fotbollsförbundet göra det? Införskaffandet av VAR innebär också mer än att det bara sätts upp en kamerautrustning. Det behövs ett särskilt rum där videodomarna ska sitta och bedöma situationerna. Videorummet kan visserligen vara portabelt och ske från t.ex. en buss, men det kommer att öka domarkostnaderna eftersom det behövs fler domare vid varje match.  

Frågan är långt ifrån slutdiskuterad. Det är tiden som får avgöra om VAR får en roll i svensk fotboll. Förhoppningsvis löses kostnadsfrågan utan att klubbar ställs inför större ekonomiska konsekvenser. Så även frågan om hur idrottsplatser och arenor ska kunna husera tekniken.