Bloggen

OS-arenorna som förfaller

Publicerad den 19-06-16

Det är inte bara i Sverige som det finns bortglömda idrottsplatser som har övergivits och förfaller istället för att renoveras eller rivas. Däremot är det inte lika vanligt att stora idrottsarenor och mästerskapsanläggningar glöms bort. Det är fallet i flera länder ute i världen och det är inte ovanligt att det sker i länder som har arrangerat mästerskap som VM och OS. 


(Källa: Unsplash)

Det är ledsamt att se en lokal idrottsplats som en gång var en omtyckt träffpunkt tyna bort i glömska. En ännu större klump i magen bildas när man ser gigantiska anläggningar som endast har använts för ett enda mästerskap stå och förfalla. Det är fallet i flera länder skriver https://www.expressen.se/nyheter/och det finns flera tomma arenor i både Grekland och i Brasilien. 

Arenorna i Rio förfaller 

Inför OS i Rio investerade regeringen i att låta bygga 20 nya anläggningar och rusta upp 14 befintliga. Men så fort mästerskapet var över stängdes dörrarna och byggnaderna började att förfalla. Simarenan Barra Olympic Park som Sarah Sjöström tog fyra VM-guld i är idag helt stängd för besökare. Arenan har plundrats och vandaliserats och regeringen, som ännu inte har bestämt vad de ska göra åt saken skjuter beslutsfattandet på framtiden. Detsamma gäller för Stadion Macarena, tenniscentret och cykelbanan. Golfbanan Campo Olímpico, som kostade 16 miljoner euro att bygga, ska fortfarande vara igång men det är få som besöker platsen. Det var där som svensken Henrik Stenson tog silver i herrarnas tävling. Förhoppningen är att han ska kunna ta ytterligare en OS-medalj under kommande OS i Japan. Innan dess ska han först ta sig igenom US Open och The Open Chamipship, varav hans odds tips för att vinna det sistnämnda är 56.00, uppger https://extra.bet365.com/news/sv/Golf.

Dubbelt så dyrt 

OS i Aten 2004 skulle fira att tävlingarna var tillbaka i sitt födelseland. Däremot kantades arrangemanget av skandaler och det gick bland annat över sin budget med dubbelt så mycket pengar. Arrangörskapet bidrog även till att landets statsskuld växte. Efter OS visades det att det inte fanns några långsiktiga planer för arenorna som hade byggts och gjorts iordning. Likt i Rio har de gamla simhallarna och poolerna i Olympic Fountain And Village övergivits och omvandlats till en soptipp. Hellinikon Olympic Softball Stadium för softboll och landhockey är sedan länge bortglömda. Vissa arenor har däremot rivits och gjort plats för köpcentrum och andra anläggningar.  

Inte bara OS-arenor 

Det är inte bara OS-arenor som har fallit glömska, skriver amerikanska https://www.thesportster.com/. I USA och Kanada finns det flera övergivna idrottsarenor för sporter som baseboll och ishockey. I Nashville finns Herschel Greer Stadium som står utan hemmalag och som har stått tomt sedan 2014. I St Louis i Missouri står The Dome tom sedan deras NHL-lag försvann och skattebetalarna betalar fortfarande av lånet för bygget.  

(Källa: Unsplash)

Det är inte bara de små idrottsplatserna som överges. Det händer även stora arenor. Och det är svårt att förstå hur. Det kanske är lätt missa en idrottsplats som ligger lite utanför en stad, men inte missar man den stora arenan med plats för över 50 000 åskådare som ligger mitt i centrum. 

/Gästskribent