Bloggen

Padel – Snart största racketsporten i Sverige

Publicerad den 20-11-09

I samarbete med SvenskPadel

Padeltennis är en racketsport som på senare tid blivit oerhört populär. Det anses numera vara en av de internationellt sett snabbast växande sporterna, och i spansktalande områden såsom Spanien och Latinamerika är det på många sätt något utav en inofficiell nationssport. Och här i Sverige är det en växande skara personer som regelbundet spelar. 

Sporten kännetecknas av att spelarna möts på en inhägnad yta och tävlar om att samla flest poäng. I organiserad form så spelas padel i dubbel, med totalt sett fyra spelare på plan, och poängräkningen sker på samma sätt som under en traditionell tennismatch. Därför har det i folkmun ibland kommit att anses vara något utav en variant av minitennis. Ofta beskrivs det även som en kombination av tennis och squash. Reglerna kan inledningsvis verka lite invecklade, men brukar på sikt framstå som naturliga då man snabbt vänjer sig med upplägget.  

  • Man använder en vanlig tennisboll men särskilda racket.  

  • Storleken på en standardiserad spelplan är 10 x 20 meter. Den omges även av väggar och fördelas av ett nät i mitten. 

  • Poäng samlas genom att bollen studsar två gånger på en motståndares sida, eller genom att motståndaren begår ett övertramp. 

  • Övertramp kan bestå av att slå ut eller slå en boll i nätet eller gallret, göra ett dubbelslag, röra nät eller stolpe, slå bollen framför nät, träffa bollen med annat än racket eller träffa en boll som ligger på motståndarens sida. 

Serven har en särskilt viktig ställning i padeltennis och kräver särskilt mycket omsorg. Den ska alltid slås underhands, under midjehöjd, och därefter komma i kontakt med motspelarens serveruta. Vid misslyckad serve har man alltid ett andra försök. En serve får efter studs träffa väggar, men inte galler. 

  • Man spelar oftast bäst av 3 eller 5 set i 6 matcher per set. 

  • Matcherna utökas till 7 om det blir lika. 

I viss utsträckning så kan reglerna skilja sig mellan ligor och evenemang. Men den som spelar för nöjes eller motions skull bör först och främst fokusera på bollkontroll och rytmen i spelet. Man märker ofta snabbt att man på kort tid gör drastiska förbättringar i sitt spel. 

Se här för kompletta padel regler

En sport för alla 

En bidragande orsak till att padel har blivit så populärt är att det är väldigt enkelt att komma igång, och inte kräver särskilt mycket utrustning. Som nybörjare är det däremot viktigt att hitta ett racket som man är bekväm med, och många föreslår att man börjar med lite mjukare racket då de främjar bollkontroll. Detta gäller även klädsel då det är viktigt med skor med bra grepp och kläder som möjliggör fullt rörelsemönster. 

I Sverige så finns arrangeras många padelevenemang av Svenska Padelförbundet. Och det är även de som är något utav en knutpunkt för alla svenska entusiaster. De flesta förutspår att sporten kommer att öka i popularitet, och att den precis som i många andra länder snart kommer att ha ett givet fäste även i den svenska folksjälen. Och de flesta som har börjat spela vittnar om att det är svårt att sluta när man väl har kommit igång.