Bloggen

Så engagerar du laget i att samla in pengar

Publicerad den 21-02-22


Många lag samlar ihop pengar genom försäljning. Men hur får man som vuxen igång engagemanget och gör det här på ett så effektivt sätt som möjligt? I den här artikeln kommer vi tipsa om just det.

Hitta rätt produkt
Ett första steg är att hitta rätt produkt – och rätt företag att samarbeta med. En lättsåld produkt kommer med flera fördelar. Det blir lättare för lagmedlemmarna att komma igång. Och lättare att hålla motivationen uppe. I slutändan kommer ni dessutom tjäna mer pengar.

Men en viktig faktor för hur mycket pengar ni faktiskt tjänar är vilket företag ni samarbetar med. Ett företag som Kirrat och klart erbjuder lättsålda doftljus och kronljus till dig som vill tjäna pengar till laget. Med dem får ni alltid 50% i vinst, vilket är betydligt mer än hos många liknande företag. 

De har också en bra returpolicy. Laget kan skicka tillbaka de ljus som inte blir sålda med gratis returfrakt. Ni betalar bara för de ljus som faktiskt blir sålda. I och med det riskerar ni inga pengar på att samarbeta med dem, och behöver inte göra utlägg innan försäljningen drar igång. 

Så när du utvärderar olika företag, tänk till exempel på:

Är produkten lättsåld?
Hur ser returpolicyn ut?
Behöver laget lägga ut pengar i förväg?
Vad är fraktkostnaderna?
Hur stor del av pengarna får laget behålla?


Ge barn och föräldrar tips för försäljningen
Det är lätt att göra saker när man vet hur det går till. Om du är tränare för laget kommer det vara lättare att motivera både barn och föräldrar om du ger bra råd och tips inför försäljningen. 

Vilka tider brukar vara bra och vilka platser? Kanske kan man kontakta släkt och vänner till att börja med som en mjukstart? Hur gör man när man säljer?

Många av företagen som tillhandahåller produkter tar också fram säljmaterial med tips som gör det enklare att komma igång. Kom ihåg att använda dig av dem!

Hitta rätt plats för fokuserad försäljning
För att få fler produkter sålda på kortare tid kan du fundera över att sälja vid matcher och andra event. På så sätt blir försäljningen mer effektiv. Överväg även att ta beställningar. Till exempel via föräldrars arbetsplatser, på sociala medier eller på något annat sätt som passar er. 

Var uppmuntrande och förstående
Vissa är mer svårmotiverade än andra och vissa är helt enkelt inte så bra på att sälja. Det är viktigt att vara förstående gentemot både barn och vuxna som tycker att den rollen är lite obehaglig och svår att ta sig an. 

Försök coacha så gott det går och hjälpa på traven. Kanske skulle de här personerna kunna bidra på något annat sätt? Till exempel skulle en förälder kunna sköta en del av den praktiska kontakten med företaget ni samarbetar med. 

Vi hoppas att det ska gå utmärkt att tjäna ihop pengar till laget!