Bloggen

Så får du hälsosamma vanor att fastna

Publicerad den 22-10-25

Även om hösten kanske inte är den mest motiverande årstiden som finns så är den bästa tiden för att göra positiva förändringar alltid just nu. Oavsett vilka mål du har med din hälsa så finns det en del saker som man behöver tänka på för att lyckas med en positiv förändring.  

 
 

Även om all motion och bättre kost är positivt så behöver man samtidigt göra sitt bästa för att få sina nya vanor att fastna så bra som möjligt. I den här texten kommer vi att dela med oss av några tips som gör det enklare att få hälsosamma vanor och beteenden att fastna. Motion är ett sätt att få hjärnan att må bra, om du vill läsa mer om detta kan du vända dig till brainglow.se.  

Börja långsamt 
 

Även om du känner dig motiverad att börja träna just nu så är det viktigt att den motivationen går att bibehålla under en längre period. Därför är det mycket klokt att se till att du börjar långsamt och sedan sakta men säkert bygger upp hur mycket du tränar allt eftersom. Att börja med att träna cirka två gånger i veckan kan vara ett bra sätt att börja bygga en rutin.  

Gör träningen rolig 

Att träna kan vara oerhört roligt och behöver inte ses på som en syssla som är tråkig eller tar tid från saker som man hellre hade gjort. Genom att hitta en träningsform som är mer tilltalande för en själv så kan man röra på sig samtidigt som man får ut glädje ur det man gör. Exempelvis kanske skidåkning är någonting att undersöka. Om detta är någonting som tilltalar dig så läs mer här.  
 

Andra exempel på roliga motionsidrotter är att exempelvis spela padel eller gå med i en korpförening. På så sätt får du röra på dig, samtidigt som de sociala bitarna är ett extra plus i kanten.   

Sätt upp ett realistiskt kostschema  

Att äta rätt är en viktig del av att få ut så mycket positivt av sin hälsoresa som möjligt och det är bra om man så tidigt som möjligt tar tag i sin kost. På yummy.nu så kan du få inspiration kring detta, men det är samtidigt smart att precis som med träningen börja långsamt med sitt nya kostschema. på så sätt så säkerställer man att man verkligen kan hålla sig till schemat för att sedan långsamt trappa upp detta.