Bloggen

Så fixar du en mästare färdig gräsmatta för fotboll

Publicerad den 24-05-08Hej fotbollsvänner!  Att sköta om sin gräsmatta och samtidigt ha möjlighet att spela fotboll hemma kan vara både givande och roligt.Har du en gräsmatta och en kärlek till fotboll? Perfekt! I dagens inlägg går vi igenom hur du kan använda din gräsmatta för att träna fotboll och förbättra dina färdigheter på egen hand. 

Att ha en gräsmatta för att spela fotboll hemma och träna mellan träningspassen är en bra idé! Storleken på gräsmattan kan variera beroende på hur många personer som ska spela och vilken nivå av träning du siktar på.

 Här är några riktlinjer på storlek på fotbollplan:

  1. För enkel fotbollsträning (dribbling, passning, skott): En mindre yta på cirka 10x15 meter skulle vara tillräcklig för en eller två personer att öva grundläggande färdigheter och 1 mot 1-spel.
  2. För mer omfattande träning: Om du vill ha utrymme för att springa lite längre passningar eller öva på smålagsspel, skulle en större yta på cirka 20x30 meter vara bättre. Detta ger gott om utrymme för att röra sig och öva olika typer av spelövningar.
  3. Fullstorlek för ungdomslag: För att verkligen replikera en matchliknande situation, speciellt om du vill att hela ungdomslag ska kunna använda ytan, skulle du behöva en ännu större gräsmatta. En halv fotbollsplan, som är cirka 45x90 meter, kan vara ideal.

Tänk på att gräsmattans kvalitet också är viktig. En väl underhållen, jämn yta med tätt och hållbart gräs är viktigt för både säkerhet och bollkontroll. Om utrymmet eller resurserna är begränsade, kan även en mindre och väl underhållen yta vara mycket användbar för fotbollsträning. Att spela på riktigt gräs är en helt annan femma jämfört med konstgräs. Konstgräset är lågt underhåll och klarar mer stryk, så det poppar upp överallt. Men inget slår det äkta!

Sju steg till en frodigare gräsmatta

Drömmen om den perfekta, gröna mattan är inte ouppnåelig! Det krävs att du skapar dig en kontinuitet för att sköta om din gräsmatta på bästa sätt.

 Här är mina bästa tips:

  1. Grässorten räknas: Välj tåliga sorter som rajgräs och Kentucky bluegrass. De står upp bra mot fotbollsfeber!
  2. Klipp smart: Klipp regelbundet och håll gräset mellan 30-50 mm. Och byt riktning när du klipper, så gräset inte slits fel.
  3. Vattna med känsla: Tidiga morgnar är bäst för vattning. Det minskar både avdunstning och sjukdomar.
  4. Ge näring: Kväverikt gödsel är din bästa vän under växtsäsongen. Men var försiktig – mer är inte alltid bättre.
  5. Lufta och vertikalskär: Gör detta regelbundet för att motverka hård jord och hålla gräset friskt och luftigt.
  6. Ogräs och skadedjur – håll dem borta: Använd miljövänliga metoder för att bekämpa ogräs och skadedjur.
  7. Anpassa efter säsong: Varje årstid har sina krav. Vårstäda, sommarvattna och höstgödsla. Och vintertid? Håll rent från löv och bråte.

 

Avslutningsvis: Följ dessa råd och se din gräsmatta transformeras till ett arena värdig mästerskap!