Bloggen

Så håller du dina träningskläder fina - tvättråd

Publicerad den 24-05-20

Tvätt tips för träningskläder! När du ger allt på träningspasset är det inte bara ditt humör som lyfter – ibland är det också fläckar och svettlukt som hänger med hem. Oroa dig inte, vi har de ultimata skötselråden för att hålla dina träningskläder i toppskick!

Visste du att det är generellt en bra idé att tvätta träningskläder direkt efter träningspasset om möjligt? 

Det finns flera anledningar till detta:

 1. Förhindra dålig lukt:
  Träningskläder absorberar svett, och när svetten stelnar kan den orsaka en ihållande och obehaglig lukt. Genom att tvätta kläderna omedelbart minimerar du risken för att bakterier och lukt fastnar i tyget.
 2. Minska bakterietillväxt:
  Värme och fukt är en idealisk miljö för bakterier att växa i. Genom att tvätta kläderna snabbt efter träningen förhindrar du tillväxt av bakterier som kan leda till hudirritation eller infektioner.
 3. Öka klädernas livslängd:
  Träningskläder är ofta tillverkade av syntetiska material som är designade för att hantera svett och fuktighet, men dessa material kan brytas ner om svett och smuts får sitta kvar för länge. Regelmässig och snabb tvätt kan hjälpa till att bevara materialets funktion och utseende.
 4. Undvik fläckar:
  Svett kan också orsaka fläckar, särskilt på ljusare tyger. Att tvätta kläderna direkt minskar risken för att dessa fläckar blir permanenta.

Så tvättar du bort gräsfläckar på träningskläderna

Gräsfläckar är en klassiker, särskilt på fotbollskläder. För att tackla dem:

 1. Förbehandla: Applicera lite flytande “Tabort” från Via direkt fläcken. Låt det verka i 15 minuter.
 2. Skölj: Använd kallt vatten, då varmt vatten kan få fläcken att sätta sig djupare.
 3. Tvätta: Kör i maskinen på det rekommenderade programmet för plagget med ett fläckborttagningsmedel.

Så får du bort svettdoft på träningskläderna

Svettdoft kan vara tufft att få bort, men här är några tips:

 1. Ättika: Blötlägg kläderna i en lösning med kallt vatten och en kopp vit ättika innan du tvättar dem som vanligt.
 2. Bakpulver: Strö bakpulver på kläderna innan du tvättar dem för att neutralisera odörer.
 3. Lufttorkning: Undvik torktumlaren. Häng istället kläderna på tork ute eller i ett välventilerat område.

Ultimata skötselråden för dina fotbollskläder

Fotbollskläder kräver extra omsorg för att hålla dem i matchform:

 1. Rengör snabbt: Tvätta alltid fotbollskläderna så snart som möjligt efter användning för att förhindra att fläckar och lukter sätter sig.
 2. Separera: Tvätta med liknande färger och material för att undvika att absorbera överflödig färg från andra plagg.
 3. Lufttorka: Hängtorka alltid dina fotbollskläder för att bibehålla form och funktion.

Råd om användning av olika tvättmedel för olika material

Vill du att dina fotbollskläder ska se lika bra ut som de gör på planen? Använd rätt tvättmedel för olika material! Polyester och andra syntetiska material gillar ett milt tvättmedel utan blekmedel – ungefär som hur vi gillar vår saft, utan extra tillsatser. Bomullskläder är lite mer robusta och klarar av vanligt tvättmedel. Men skippa sköljmedlet! Det är som att försöka springa ett maraton med simfötter på – det fungerar inte bra.

Specifika rekommendationer för tvättemperaturer

Läs alltid tvättråden på dina kläder – de är där av en anledning. För syntetiska material, håll dig till 30-40 grader Celsius. Bomullskläder kan hantera lite mer värme, men hög temperatur är fienden till elastiska fibrer och tryck. Håll dig borta från varma tvättar om du vill undvika kläder som ser ut som de har blivit angripna av en flamsäker drake.

Tips för miljövänligare tvättmetoder

Vill du vara snäll mot både planeten och dina kläder? Välj ett miljömärkt tvättmedel och tvätta i lägre temperaturer när det går. Fyll tvättmaskinen ordentligt, så att du inte behöver köra den lika ofta. Och glöm torktumlaren! Låt kläderna lufttorka – det är som en skön sommarbris för dem, och det förlänger deras livslängd. Tänk på det som en spa-dag för dina fotbollskläder!

Testa tvättmedel för träningskläder

Varför Specialtvättmedel? Träningskläder är ofta gjorda av material som snabbt transporterar bort fukt, vilket kan göra dem mer benägna att behålla svettlukt och bakterier. Vanliga tvättmedel kan ibland lämna rester som minskar dessa tygernas effektivitet. Specialtvättmedel är formulerade för att rengöra dessa material ordentligt utan att skada deras egenskaper.
 

Rekommenderade Svenska Varumärken:

1. Washologi Sporttvätt: Washologi erbjuder ett tvättmedel särskilt framtaget för träningskläder. Det tar effektivt bort svettlukt och smuts samtidigt som det är skonsamt mot tyget.

2. Grumme Kulörtvätt: Grumme Kulörtvätt är en svensk klassiker som fungerar utmärkt även för träningskläder. Det är milt och effektivt, och håller kläderna fräscha.

3. Ecoliving Tvättmedel: Ecoliving erbjuder miljövänliga alternativ som är skonsamma mot både kläder och hud. Deras tvättmedel för sportkläder tar effektivt bort lukt och smuts utan att använda starka kemikalier.

4. NorrlandsTvätten Aktiv: Speciellt framtaget för att ta hand om sport- och träningskläder, NorrlandsTvätten Aktiv är ett pålitligt val för att hålla dina kläder fräscha och rena.

Tips för fräscha träningskläder

Ingen tid att tvätta direkt? Inga problem! Här är några enkla tips för att hålla dina träningskläder fräscha tills du hinner med tvätten:

1. Skölj omedelbart: Efter träningen, skölj dina kläder i kallt vatten. Det tar bort svett och minskar risken för att lukt och bakterier fastnar i tyget.

2. Häng upp på tork: Efter sköljningen, häng kläderna på en luftig plats. Lämna dem inte i en hög eller i en fuktig väska – det blir bara dålig lukt och mögel av det.

3. Använd vinäger eller bikarbonat: När du tvättar kläderna, lägg till lite vitvinsvinäger eller bikarbonat i tvätten. Det neutraliserar lukt och håller kläderna fräscha.

4. Lufta ordentligt: Om möjligt, låt träningskläderna lufta sig utomhus. Frisk luft och solljus gör underverk för att hålla dem fräscha mellan tvättarna.

Extra tips: Förvara träningskläderna separat från dina vanliga kläder tills du hinner tvätta dem, det hjälper också till att minska lukt och bakteriespridning.