Bloggen

Stark premiär av nykomlingarna

Publicerad den 19-04-22


 

Sista söndagen i mars drog årets Allsvenskan igång och som vanligt bjöd premiäromgången på flera överraskningar och framför allt en hel del oavgjorda matcher. Inte mindre än fyra av åtta matcher i den allsvenska premiären slutade nämligen oavgjort. Dessutom gjorde bägge lagen mål i fem av matcherna samtidigt som bara en av matcherna slutade 0-0. 

Tre poäng för alla tre nykomlingar 

De lag som imponerade mest i den allsvenska premiären var utan tvekan de tre nykomlingarna, Helsingborg, AFC Eskilstuna och Falkenberg. Något som i och för sig inte är särskilt förvånande med tanke på att nykomlingar alltid brukar göra en bra start på säsongen. Att många sedan slutar i botten är en annan femma.  

Den av nykomlingarna som imponerade allra mest var troligtvis AFC Eskilstuna när laget i premiären säkert slog IFK Göteborg med 3-1 hemma på Tunavallen. Efter att Denni Avdic gjort 1-0 i mitten av den första halvleken kunde Samuel Nnamani öka på till 2-0 drygt fem minuter in i andra. Blåvitt reducerade förvisso med dryga fem minuter kvar, men det hjälpte föga när Adi Nalic fastställde slutresultatet till 3-1 på tilläggstid. Frågan är hur långt det kan räcka i år för AFC Eskilstuna. Laget verkar dock vara i storform med tanke på att man även tog sig till final i Svenska cupen för några veckor sedan.  

Helsingborgs IF är kanske den nykomling det snackats mest om innan säsongen. I premiären hanterade dock "Granen" och co pressen alldeles utmärkt när man slog fjolårstvåan IFK Norrköping hemma på Olympia med 3-1 efter två mål av Rasmus Jönsson. HIF kan mycket väl finnas med i toppen under våren, men att tro att det ska räcka hela vägen till en topp tre-placeringen är nog inget man ska hoppas på alltför mycket, åtminstone om man ska tro spelbolagen. Hos till exempel bet365 där det går att spela på fotboll är oddsen för att HIF ska hamna bland de tre främsta hela 9.00 gånger pengarna. Ett guld för Helsingborg ger ännu högre odds, 34 gånger pengarna. 

Även den tredje nykomlingen, Falkenbergs FF, tog en tung seger när man besegrade Örebro SK hemma med 1-0 på ett blåsigt Falcon alkoholfri Arena. Matchens enda mål kom efter en timmes spel när Tobias Englund serverade John Björkengren.  

Oavgjort för guldfavoriterna 

Fjolårsmästarna AIK hade en något tyngre premiär och fick bara 0-0 mot Östersund hemma på Friends Arena, trots att man hade ett antal chanser att avgöra. AIK borde kanske även fått en straff när Östersunds Tom Pettersson fick bollen på handen i det egna straffområdet. Dock valde domaren att fria. 

Inte heller för Malmö FF, som av många tippas ta hem Allsvenskan i år, blev det seger. Trots en till synes säker 1-0-ledning hemma på Swedbank Stadion kunde Häcken ändå kvittera med knappa kvarten kvar efter mål av Daleho Irandust.  

Detta innebär att efter en omgång av Allsvenskan 2019 delar AFC Eskilstuna och Helsingborgs IF ledningen på samma målskillnad och lika många gjorda mål.