Bloggen

Stora idrottsarenor i Sverige

Publicerad den 20-09-22

Du som älskar fotboll eller livemusik känner nog väl till den spännande stämningen som kan uppstå i en idrottsarena. Svenska idrottsarenor kan vara respektinjagande såväl som vackra. Det här är några av Sveriges största arenor

En idrottsarena är mer än bara en samlingsplats för fotbollfans. För många är idrottsarenor arkitekturella mästerverk, och utgör därmed en integral del av en stads kultur och estetik. De senaste årtionden har ett flertal nya arenor byggts i Sverige, och de ter sig bli allt större och ståtligare med åren. 

Nu när det snart blir dags för publik på idrottsarenor igen, är det ett utmärkt tillfälle att ta en titt på några av Sveriges största arenor.
Tele2 Arena
Tele2 Arena är en gigantisk arena och den tredje största idrottsarenan i Sverige. Belägen precis intill Globen är detta en arena som alla Stockholmsbor är väl bekant med. Med det skjutbara taket kan arenan nyttjas året om, oavsett väder. 

Genom åren har Tele2 Arena använts till såväl fotboll som konserter och andra evenemang. Den beräknade byggkostnaden för detta arkitekturella under är 2,7 miljarder svenska kronor och arenan rymmer hela 30,000 åskådare. 
Friends Arena
Har du gått på något större event i Stockholm de senaste åren är det stor sannolikhet att det var just Friends Arena du hamnade på. Friends Arena, eller Nationalarenan som det även heter, är Sveriges absolut största fotbollsarena. Det är en gigantisk men vacker arena som går att se från flera mils avstånd. 

Fotbollsarenan var färdigbyggd år 2012, och kostade totalt cirka 2,7 miljarder kronor. Arenan används dock inte endast för fotboll, utan har använts åt allt från MMA till mästerskap i bandy och livemusik. Vill du själv boka en premiumbiljett till något event på Friends Arena kan summan visa sig vara rätt hög. Behöver du hjälp med ekonomin, exempelvis genom att samla lån med sämre räntesatser, går det smidigt att spara pengar till detta.
Ullevi Stadion
Ullevi Stadion, eller Nya Ullevi är Sveriges näst största idrottsarena med en kapacitet på 40,000 åskådare. Arenan är en av de mest anrika superarenor i Sverige idag, eftersom den invigdes över 60 år tillbaka, år 1958. Den har dock byggts ut ett par gånger genom åren och kan idag mäta sig med nykomlingarna på listan, Friends Arena och Tele2 Arena. 

Ullevi denna gigant, med dess unika, estetiskt tilltalande design och avancerade konstruktion. Arenan byggdes ursprungligen för världsmästerskapet i fotboll som skulle hållas samma år, men har idag använts till ett flertal olika sporter, exempelvis boxning och ishockey.

Vill du besöka Ullevi som den ser ut idag är det nog bäst att du gör det inom snar framtid, eftersom politiker i Göteborg funderar på att riva denna vackra arena för att bygga en ny multiarena på annan plats.
Olympia Helsingborg
Det är inte bara storstäderna Stockholm och Göteborg som har imponerande idrottsarenor att bjuda på. I Helsingborg hittar du Olympia: en arena med över 100 år av historia. Olympia har en kapacitet på 16,000 åskådare, och är därmed Sveriges 8:e största fotbollsarena. Arenan har genomgått flera renovationer och utbyggningar över åren, men gräsmattan har endast ändrats en enda gång sedan idrottsarenan invigdes år 1898. 

Arenan följer en klassisk stil, och kan jämföras med äldre fotbollsarenor i exempelvis Storbritannien och Frankrike. Denna stil, som anammar fotbollens äldre dagar, har justerats en del över åren, men utgör fortfarande det som ger Olympia dess egendomliga charm.

Eleda Stadion

Denna idrottsarena i Malmö, som tidigare hade namnet Swedbank Stadion, är en av de största av sitt slag i Sverige. Stadion har sedan år 2009 agerat som hemmastadio för Malmö FF, och är en av de bästa fotbollsarenor för allsvensk fotboll. Byggkostnaden för denna stadio uppgick till 700 miljoner kronor, vilket gör Eleda Stadion till en av de billigare idrottsarenorna på denna lista. 

Trots detta är stadion minst lika vacker som resterande anläggningar i denna artikel - särskilt om kvällarna när strålkastarna lyser upp gräsmattan och du får möjlighet att njuta av fotboll i världsklass.
Vilka har du besökt?
Oavsett om det är fotboll, livemusik, eller helt enkelt vacker arkitektur som du är intresserad av, bör du definitivt besöka dessa arenor minst en gång i livet. Vilken svensk idrottsarena är din favorit?