Bloggen

Storsatsning i staden och nedläggning i byarna

Publicerad den 17-12-15Kalmar stad och Kalmar kommun vill verkligen slå sig för bröstet som en plats som satsar på sina idrottsverksamheter. Staden som tidigare i år klassades om som en storstad har under hösten presenterat en enorm sportsatsning som kommer att se till att gamla idrottsplatser rustas upp och att det byggs nya idrottshallar.

Idrottssatsningen i Kalmar kommun

Listan på vad som kommer att läggas till i sportkategorin i Kalmar kommun kan göras lång. Inte nog med att det ska byggas en ny ishall och en ny simhall, det ska byggas en multiarena, två nya sporthallar och en vädersäkrad fotbollsplan. Och då var det bara några av punkterna på listan som kommunen presenterade under hösten.

Kalmar är till stor del en fotbollsstad och det är utan tvekan den dominerande sporten. Kalmar FF gjorde inte sin bästa säsong i Allsvenskan 2017, och de hade aldrig några odds på sin sida. Däremot höll de sig något förvånande kvar i serien, även om deras prestation inte vara en lika stor skräll som Östersunds väg till sextondelsfinalerna i Europa League. Enligt nyheterna på bet365 kommer Kalmars seriekonkurrent att få ett tufft möte i februari mot självaste Arsenal. Oddsen att de vinner är 6,50 mot 1,45.

Det har riktats stor kritik mot konstgräsplanerna i Kalmar. Redan nu har Lindsdals konstgräsplaner fått nytt gräs, och arbetet pågår nu för fullt med att byta ut underlaget på idrottsplatsen Gasten och vid södra Utmarken. Gastens underlag har fått mycket kritik under året. Bland annat kommenterade KFF-spelaren Rasmus Elm att han hade fått gå av planen vid några tillfällen för att han har fått ont på grund av gräset. En anledning till att det gamla underlaget har slitits så hårt är för att det ofta är flera lag och föreningar som använder samma planer.

Det nya gräset kommer att vara av kvaliteten Fifa Quality Pro och uppfyller därmed fotbollsförbundets alla krav på konstgräs. Det gamla gräset har varit mycket slitet och underlaget har bidragit till att många spelare har fått ont i fotleder och benhinnor.

Tomt på Ljungvallen

Men trots storsatsningen runt i Kalmar kommun är det inte alla idrottsplatser som får nytt gräs eller nytt liv. Några av dem får lägga ned. Anrika Ljungvallen som ligger ca. 2 mil norr om Kalmar har inte längre något fotbollslag. Anledning är helt enkelt att det inte finns tillräckligt med spelare som kan ställa upp och representera Nickebo IF. Nu står den klassiska platsen tom, trots att det fortfarande finns eldsjälar som brinner för den. Här har det aldrig rått brist på tränare men i takt med att ungdomar slutar att spela fotboll, som i det här fallet, och för att det blir mer attraktivt att hålla till närmre städerna, går platser som den här i graven.

Däremot hoppas föreningens ordförande att det återigen ska finnas ett seriespel till säsongen 2019. Även om detta är något som vissa är skeptiska till, ska man aldrig säga aldrig.
Skribent Emman Olsson