Bloggen

Stryktipset

Publicerad den 23-09-20

Stryktipset är en av Sveriges äldsta och mest älskade spelprodukter. Det introducerades för första gången av Svenska Spel år 1934 och har sedan dess blivit en populär form av vadslagning på fotboll i landet.

Relativt enkelt?
Konceptet bakom spelet är relativt enkelt. Spelare måste försöka förutsäga resultatet av 13 utvalda fotbollsmatcher som äger rum under en specifik helg. De kan markera om de tror att det blir hemmaseger, bortaseger eller oavgjort i varje match. För att vinna krävs det att man får minst 10 av 13 matcher rätt – ju fler rätt desto större vinst.Stryktipset skapades av Ove Dahlén och Harry Allgén, två idrottsintresserade män som ville ge svenska fotbollsfans möjligheten att på ett spännande sätt engagera sig i matcherna och ha chansen att vinna pengar. Det här var en banbrytande idé för sin tid och spelet blev snabbt populärt. Speciellt spännande när man kunde följa resultaten på text tv eller när man var på match via anslagstavlan.

Inlämning i kiosken
I början var Stryktipset ett manuellt spel där spelkuponger distribuerades i tidningar och folk fick fylla i sina resultatförutsägelser och lämna in dem hos en spelombud som kunde vara den lokala affären eller i kiosken. På den tiden var det även vanligt att man organiserade "tipstolar" där människor samlades för att diskutera sina tips och dela med sig av fotbollskunskaper.
Med tiden har spelets format utvecklats. Idag kan man spela Stryktipset online eller genom att besöka något av Svenska Spels ombud runt om i landet. Man kan också delta i så kallade "experten", där man kan köpa färdiga tipsförslag från etablerade experter som tror sig ha koll på helgens matcher.

Liknande spel
Utöver Stryktipset finns det flera andra liknande sportspel som erbjuds av Svenska Spel och andra spelbolag. Exempel på dessa är Europatipset, som liknar Stryktipset men inkluderar matcher från hela Europa, samt Topptipset där man bara behöver ha rätt i 8 av 10 matcher för att vinna. Det finns även andra alternativ som Oddset, där man kan satsa på olika sportevenemang och liveodds, samt Lotto Sport, där man kan satsa på rätt resultat i föregående veckas fotbollsmatcher för att vinna stora pengar.

Sammanfattningsvis kan sägas att Stryktipset har en lång historia i Sverige och har blivit en välkänd del av både fotbolls- och spelkulturen. Spelkonceptet har utvecklats och moderniserats över åren för att hålla jämna steg med teknologiska framsteg och för att fortsätta erbjuda fotbollsfans en spännande och rolig upplevelse.