Bloggen

Svenska arenor behöver förnyas

Publicerad den 19-11-01

Det finns många fina arenor i Sverige men många av dessa behöver förnyas. Störst är inte alltid bäst. Det finns flera stora arenor i Sverige som fortsatt är mycket populära. Men idag så är det ju inte bara matcher som spelas i lokalerna som ska rymma många åskådare. Det innebär större krav på arenans struktur.  

I och med att många arenor ligger bra till så behöver man knappast lägga ner och bygga nytt. Med lite renovering så kan äldre sportpalats blir perfekta för mer än fotboll och hockey. 

Globen för olika typer av evenemang 

När Globen byggdes för VM i hockey 1989 så var det en sensation. Det handlade ju om en världens unikaste byggnader och det kändes förstås både spännande och unikt. Men det fanns också kritiska röster. Det gör det alltid när det ska byggas stort och för dyra pengar. 

Numera så används Globen för allt från hockey, konserter till hästtävlingar. Sportevenemang fungerar som det idag även går att spela på nätet. På t ex snabbare finns ett enormt utbud av olika spelmöjligheter . Men en del menar att akustiken inte fungerar så bra för musik. Det här är något som skulle kunna förbättras och som givetvis diskuteras av de som ansvarar för Globens fortsatta liv. 

I år fyller Ericsson Globe 30 år. Det finns planer om renovering där man bland annat tar upp möjligheten till en rörlig taklösning. Den föreslagna renoveringen förväntas kosta 720 miljoner kronor och innebär bland annat att Hovet kommer att rivas. 

Scandinavium 

Scandinavium i Göteborg är fortsatt ett populärt val för olika typer av event. Det här är en arena som klarar av det mesta men det finns klagomål på akustiken. När Roxette spelade 2018 med Helena Josefsson som ersättare för Marie Fredriksson så var det många som tyckte att sången hördes för dåligt. Det här bör förbättras om Scandinavium fortsatt ska användas för mer än sport. Dessutom så kan det vara läge att byta ut stolarna mot något som känns lite trevligare att sitta på under flera timmars tid. 

Ullevi 

1958 byggdes Ullevi och var då värd under VM i fotboll i Sverige. Ullevi var sedan hemmaplan för IFK Göteborg, GAIS och Örgryte fram till 1992 då lagen sen flyttade till Gamla Ullevi. Anledningen till flytten var framförallt för att få publiken närmare planen och få en bättre inramning, svårt när det kommer 2500 personer på en arena anpassad för friidrott och som tar in över 40 000 åskådare. 
Idag används mest Ullevi till friidrott och konserter. På sommaren är den en given utomohusarena för stora artister som t ex Metallica m.m. 

Stadion i Malmö behöver ett lyft 

Det är inte så konstigt att Stadion kan ses som en gammal byggnad som inte är så attraktiv att se på. Arenan har ju många år på nacken. Sedan invigningen 1958 så har man givetvis renoverat men den är fortfarande omodern. Stadion är fortsatt en bra plats för sportevenemang men precis som Scandinavium så kan det göras en hel del åt akustiken. För fotbollens del så är det nog över för Malmö Stadion. På idrottsplats.se finns många andra svenska arenor och idrottsplatser att beskåda