Bloggen

Svenska nationalsporter

Publicerad den 18-12-03

Nationalsporter är sporter som kan anses vara kulturellt viktiga för ett land. Många gånger lyfts den fram som en del av den nationella identiteten och har ofta en rik historia i landet. Ibland kan det vara den politiska ledningen i landet som officiellt bestämt att en sport ska vara nationalsporten, men likväl kan det bara handla om en sport som att en betydelsefull spridning, många utövare och en stor publik i landet. 

Fotboll är för många det självklara valet och siffrorna kan även backa upp detta påstående. Vi har spelat fotboll i Sverige i nästan 150 år då den kom till oss via Storbritannien på 1870-talet. Det dröjde dock omkring två decennier innan någon form av organiserad fotboll började dyka upp. Men det är nog ingen överdrift att säga att säga att vi har varit en seriös fotbollsnation i över hundra år. 

Ishockeyn skulle nog en hel del även lyfta fram som en nationalsport och medan den ligger under flera andra sporter vad gäller antalet utövare går det inte att neka att ishockey betydligt oftare hamnar i fokus i bland annat svensk media över sporter som innebandy, golf och ridsport. 2019 är det hundra år sedan ishockey introducerades i Sverige och under all denna tid har många fantastiska hockeyspelare kommit från vårt lilla land. 

Trav är dock ytterligare en kandidat som kan vara värd titel av nationalsport. Här blir det väldigt missvisande att titta på antalet utövare men tittar man på det nationella intresset för trav finns det tydliga tecken på sportens framfart. Sverige är en av de största travnationerna i världen och det körs lopp alla dagar på året utom julafton. Trav är också en otroligt populär sport när det kommer till vadslagning och den som jämför odds i trav har en hel del att välja mellan.

/Gästskribent