Bloggen

Sveriges bästa arenor

Publicerad den 19-08-25


I Sverige har vi som bekant många idrottsarenor i olika former, som t ex fotbollsarenor, hockeyarenor, friidrottsarenor med mera. Vissa är näst intill nya medan andra har över 100 år på nacken.

Stockholms Stadion

Stockholms stadion belägen vid Valhallavägen på Norra Djurgården i Stockholm är utan tvekan Sveriges mest klassiska idrottsarena. Stadion byggdes till OS i Stockholm år 1912 och ritades av arkitekten Torben Grut. OS 1912 är dock inte den enda gången som det förekommit olympiska tävlingar på Stockholms stadion. Arenan stod nämligen även som värd för hästsporttävlingarna under sommar-OS 1956, som i övrigt ägde rum i Melbourne, eftersom karantänsbestämmelser förhindrade att hästar togs in i Australien.

Förutom olympiska tävlingar har även andra stora evenemang hållits på Stockholms stadion, som till exempel ishockey-VM 1949, EM i friidrott 1958, otaliga DN-galor och så givetvis också en hel del stora konserter. Genom åren har en rad kända artister gästat stadion, bland annat Bruce Springsteen, Rolling Stones, Michael Jackson, U2 och Elton John.

Från 1936 fram till och med 2013 var Stockholms stadion hemmavist för Djurgårdens IF:s herrar. Djurgårdens damer huserar dock fortfarande på arenan.

Source: 'Stockholms stadion' by Johannes Scherman via Wikipedia (CC BY 2.5

Friends Arena

Friends Arena är Sveriges största fotbollsarena, tillika landets nationalarena, med plats för 50 000 åskådare vid fotbollsmatcher. Arenan stod färdig och invigdes hösten 2012 och hade då kostat 2,8 miljarder kronor att bygga.

Friends Arena är en så kallad multiarena, men tjänar i huvudsak som hemmaplan för fotbollslaget AIK. Arenan har den allra högsta UEFA-rankingen, fem stjärnor, vilket innebär att den håller den standard som krävs för både VM- och EM-matcher samt för en final i Champions League eller Europa League.

Utöver fotboll har Friends Arena även stått som värd för en lång rad andra evenemang. Bland annat SM-finalen i bandy, Sweden International Horse Show, VM-serien i speedway och så förstås en rad konserter med stora internationella artister.

Publikrekordet på Friends Arena innehar Eminem, vars konsert i juli 2018 sågs av 57 520 personer. Publikrekordet på fotboll är från matchen AIK–GIF Sundsvall i början av november 2018, som sågs av 50 128 åskådare.

Att privata finansiärer bygger stora arenor, vilket delvis var fallet vid bygget av Friends Arena, blir allt vanligare. Runtom i Sverige finns ett antal exempel på detta. I andra delar av världen finns till och med exempel på hur privatpersoner som vunnit på lotterier finansierat nya idrottarenor. Men, då krävs det förstås att man vinner de stora pengarna i de stora lotterier, som till exempel EuroMillions, där jackpotten ibland ligger på över en miljard kronor. En summa som skulle räcka till en ganska skaplig idrottsarena. EuroMillions är för övrigt ett lotteri som går i hela Europa och som har dragning varje tisdag och fredag.


Source: 'Friends Arena panorama' by Nicceeo via Wikipedia (CC BY-SA 3.0

Ullevi

Ullevi, eller Nya Ullevi som den ibland också kallas, är näst efter Stockholms stadion den mest klassiska idrottsarenan i Sverige. Ullevi byggdes till fotbolls-VM 1958 och här spelades bland annat semifinalen mellan Sverige och Västtyskland, som Sverige vann med 3-2 efter Kurre Hamrins klassiska mål. Andra stora idrottsevenemang på Ullevi inkluderar bland annat friidrotts-VM 1995 och friidrotts-EM 2006.

Numera är Ullevi kanske mest känd för stora konserter. Efter en ombyggnad 2012 har Ullevi numera en publikkapacitet på upp till 75 000 personer vid konserter. Publikrekordet på Ullevi innehas för närvarande av Håkan Hellström, som 5 juni 2016 spelade inför 70 144 åskådare.